Altiparmakov: Vučićeve mere dovešće do pada životnog standarda

Gostujući na televiziji N1, član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je da će mere koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić dovesti do smanjenja životnog standarda u narednim godinama. One neće u kratkom roku izazvati krizu, ali će stvoriti dug koji će morati da se otplaćuje.

„Zadužićemo se, i to po sve većim kamatama“, rekao je Altiparmakov u Novom danu na N1.

U istoj emisiji gost je bio i Miloš Obradović, ekonomski novinar. On je izneo svoje mišljenje da su mere smišljene i donete bukvalno preko noći. Obradović smatra i da je isplata obećane pomoći tempirana pred izbore. On je to mišljenje obrazložio odlaganjem isplate za jesen, iako bi ona mogla da se izvrši i u ranijem terminu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u obraćanju 7. juna isplatu po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti. Istovremeno je obećano i povećanje plata i penzija.

Uvećanje javnog duga

Obradović kaže da Srbija ima deficit i da se svako novo ovakvo davanje može samo da uveća javni dug. Odnosno – novac nemamo i mora da se pozajmi, a kamate su sve više. Već sad su prilično visoke i ovakvi zajmovi ne mogu da budu povoljni.

„Samo kamate na ranija zaduženja koštale su Srbiju oko 500 miliona evra u prva četiri meseca 2023. godine. Ovaj iznos je veći od davanja za socijalne potrebe iz republičkog budžeta“, istakao je Obradović.

Sa obradovićem se složio Nikola Altiparmakov. On je upozorio da budžet uopšte nije u tako dobroj situaciji, kao što bi moglo da deluje.

Poreski prihodi su značajno umanjeni, uopšte ne idu dobro. Srbija ima realan pad prihoda od poreza na dodatu vrednost i to za više od 10%.

Prekršen prošlogodišnji dogovor

On je podsetio da je Srbija u toku 2022. godine postigla dogovor sa Evropskom unijom i MMF o načinu usklađivanja penzija. Način indeksiranja koji je dogovoren je ekonomski održiv, ali i društveno prihvatljiv. Najavljeno povećanje penzija praktično znači da je ovaj dogovor prekršen već u prvoj godini.

Nikola Altiparmakov
Nikola Altiparmakov

„Ovo povećanje od 5,5 procenata je mimo zakona, mimo fiskalnog pravila i ne samo da krši zakone, nego krši međugeneracijski dogovor između mladih koji rade i penzionera“, rekao je Altiparmakov. Obradović je dodao da dodela 10.000 dinara svim majkama dece mlađe od 16 godina može da uspori pad inflacije.

Upitan da li smatra da su mere motivisane protestima „Srbija protiv nasilja“, Obradović je rekao da ne smatra da će one na bilo koji način uticati na ljude koji učestvuju u protestima. „Mislim da ni na koji način davanje novca neće uticati na masovnost protesta, ili na kontinuitet u izlaženju ljudi na ulice“, rekao je.

Altiparmakov je istakao da je Fiskalni savet tražio da mere budu ciljane, a ne „novac iz helikoptera“.

„Glavni rezultat koji možemo da očekujemo je ubrzanje inflacije“, rekao je on.

Ukoliko se ispune ovakva očekivanja dva ekonomska stručnjaka, penzioneri će u narednom periodu imati još niži životni standard.

Izvor: N1

Povezani članci