Banja Koviljača odmor i oporavak

Banja Koviljača – mesto za odmor i oporavak

Banja Koviljača, smeštena između reke Drine i planine Gučevo pravi je dragulj prirode. Jedna od najlekovitijih i najpopularnijih banja u Srbiji poznata je po brojnim mineralnim izvorima. Iz njih izviru čuvene vode pune sumpora, kao i blago radioaktivne vode pune minerala gvožđa. Prelepo prirodno okruženje kao i brojni istorijski lokaliteti u neposrednom okruženju čine Banju Koviljaču izuzetno popularnom turističkom destinacijom. U istoriji ona je gostila i članove dinastije Karađorđević, zbog čega je često nazivana i „Kraljevskom banjom“. Šta ovo mesto čini izuzetnim za odmor i oporavak i čestim izborom i radnika i penzionera?

Panorama Banja Koviljača
Fotografija Dejana Damnjanovića

Okruženje

U neposrednoj blizini Banje Koviljače nalaze se šumoviti obronci planine Gučevo. U toku Prvog svetskog rata upravo ovde se odigrala jedna od prvih rovovskih bitaka. Ukoliko se odlučite za aktivniji odmor, obilazak Gučeva može da bude zaista zanimljiv. Ukoliko se popnete do Crnog vrha, koji je i najviša tačka ove planine, izaći ćete na proplanak sa kog se pruža fantastičan pogled. Ovde se nalazi i spomen kosturnica, podignuta u čast poginulih srpskih vojnika, stradalih u čuvenoj „Bici iznad oblaka“, 1914. godine.

Pogled sa Crnog vrha (779 metara nadmorske visine) otkriva i šta sve može da se vidi u okolni Banje Koviljače. Vijugava reka Drina predstavlja prirodnu granicu Srbije prema Bosni i Hercegovini, a pogled sa vrha Gučeva puca i prema Ceru, Loznici, Republici Srpskoj…

Gučevo je šumovita planina koju krasi netaknuta priroda. Planina obiluje gustom borovom šumom, ali se uz crni bor mogu videti i grab, bukva, hrast i javor. Šuma je dom brojnim divljim životinjama, pa se nemojte iznenaditi ako vidite zeca, srnu, lisicu pa i ponekog vuka. Naravno, tu su i brojne vrste ptica. Nije cela planina pokrivena šumom, pa se tako povremeno naiđe na poneku livadu koja preseca obronke.

Spomen kosturnica Gučevo

Vazduh na Gučevu je priča za sebe. Prepun ozona i izuzetno čist, čini ga vrlo pogodnim za ljude koji imaju problema sa astmom. Kiseonik i ozon prijaće i potpuno zdravim ljudima, a za one sa disajnim problemima je više nego blagodetan.

Gosti koji vole adrenalin, obradovaće se informacijom da na Gučevu mogu da se bave i ekstremnim sportovima. Posebno su popularni paraglajding i vožnja džipova planinskim terenima.

U blizini Banje Koviljače je i Tršić, manastir Tronoša, kao i brojna etno-sela i planinski konaci. Ukoliko se odlučite da Banju posetite automobilom, verujemo da ćete za svaki dan odmora moći da izaberete neku novu destinaciju za obilazak.

Šta obići u Banji Koviljači

Naravno, niste došli u Banju Koviljaču da biste vreme posvetili samo okolini. Ne brinite, ni u Banji nikada nije dosadno.

Park i Kur-salon

U Banji Koviljači se nalazi jedan od najvećih i najlepših parkova u Srbiji. Njegovim centralnim delom dominira velika fontana, okružena cvećem i uređenim travnatim površinama. U parku se nalazi i Kur-salon. Ovaj dvorac izgrađen je 1932. godine. Projekt arhitekata Olge i Nikole Krasnov i Dragoslava Đorđevića inspirisan je bečkim Kur salonom Hibner. I jedan i drugi, ime su dobili po francuskoj reči „kura“, što znači – tretman, lečenje. Doduše, bečki Kursalon i jeste prvenstveno izgrađen radi lečenja. Naime, u njemu se nalaze lekoviti pijaći izvori koji su privlačili brojne turiste. Kur-salon u Banji Koviljači više je boemskog karaktera. On jeste namenjen posetiocima Banje, koji su u nju u vreme gradnje najčešće i dolazili zbog lečenja i lekovitih tretmana. Ipak, u ovom salonu nije bilo pravog lečenja, ali se često može čuti da su i provodi na balovima, uz muziku, kvalitetnu hranu i piće takođe jedan način lečenja.

Kur salon

Zanimljivo je da je Kur-salon u Banji Koviljači bio i lokacija prve kockarnice na Balkanu, kao i da su u njemu pre Drugog svetskog rata najčešće boravili članovi kraljevske porodice Karađorđević i njihovi gosti, među kojima su bili i najpopularniji umetnici svog vremena. Na ovom mestu organizovan je i prvi izbor za mis Jugoslavije. Dvorana je često bila domaćin i kongresima žena Jugoslavije pa se često pominje i kao mesto početka borbe žena sa ovih prostora za ravnopravnost.

Kockarski sto koji je koristio kralj Aleksandar I Karađorđević danas se čuva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Kur-salon je u potpunosti renoviran 2018. godine, čime mu je u znatnoj meri vraćen stari sjaj iz „kraljevskih“ vremena.

Kupatilo Kralja Petra I

Sumporno kupatilo Kralja Petra I izgrađeno je početkom XX veka. U njemu se nalaze kade od porcelana, blatne kupke, a čak je moguće koristiti i kadu koju je i nekadašnji kralj koristio. Građevinom dominira kupola iznad glavnog ulaza, a u njemu se sada nalazi wellness centar. Gosti ovde mogu da dobiju specijalističke lekarske preglede, kao i boravak u sauni, bazenu, fitnes centru…

Specijalna bolnica za rehabilitaciju

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača postoji od 1858. godine. Duga tradicija i kvalitet lečenja, tretmana za koje se koriste prirodne mineralne vode je na izuzetno visokom nivou. Upravo iz ovog razloga, pacijente na tretmane već nekoliko godina upućuje i Austrijski zavod za penzijsko osiguranje (PVA). Naime, još 2021. godine potpisan je sporazum između PVA i Specijalne bolnice koji je omogućio lečenje austrijskih penzionera u Banji Koviljači o trošku PVA. Naravno, sporazum je u znatnoj meri motivisan činjenicom da u Austriji živi veliki broj penzionera koji u Banji Koviljači mogu da koriste svoj maternji jezik. Procena je austrijskih medicinskih stručnjaka da je, uz nesporan kvalitet medicinskih tretmana koje ova bolnica nudi, i činjenica da penzioneri ovde mogu da govore svojim maternjim jezikom dodatno pozitivno utiče na očekivan ishod lečenja.

Banja Koviljača

Bolnica je specijalizovana za lečenje reumatskih oboljenja, degenerativnih promena zglobova i kičmenog stuba, diskus hernije, osteporoze, mišićnih oboljenja, lakših oboljenja centralnog nervnog sistema… U Koviljači se leče i sterilitet i pojedina ginekološka oboljenja, kožna oboljenja, a izuzetno su korisni i tretmani postoperativnih stanja.

Tretmani koje nudi bolnica na raspolaganju su svim gostima Banje Koviljače, bez obzira na to gde su smešteni.

U Banji Koviljači nalaze se i brojne vile i kupatila koji su podignuti u XIX ili početkom XX veka. Svi ovi objekti svedoče o činjenici da je lekovitost prirodnih izvora vode odavno prepoznata.

Koviljkin grad

Veruje se da je prostor Banje Koviljače bio naseljen još za vreme Ilira i Tračana. Rimski stanovnici ovih prostora su još u III veku nove ere osnovali utvrđeno naselje, poznato pod nazivom Koviljkin grad. Pretpostavlja se da je upravo ovo naselje „kumovalo“ današnjem nazivu ovog mesta. Postoje tvrdnje da je rimski naziv naselja bio Gensis, ali za to ne postoje materijalni dokazi. Ostaci naselja su sačuvani i moguće ih je obići i videti i danas.

Kako doći do Banje Koviljače?

U zavisnosti od toga iz kog pravca dolazite, možete da koristite autoput Beograd – Zagreb, sa kog ćete se isključiti kod Rume. Zatim se koristi regionalni put od Rume, kojim se preko Šapca i Loznice stiže u Banju Koviljaču. Dolazak je moguć i iz Bosne i Hercegovine, od koje je Banja udaljena samo nekoliko kilometara. Lokalnim putevima kroz Bosnu i Hercegovinu, do Banje Koviljače se lako stiže iz pravca Sarajeva, Mostara, Trebinja…

Drina Banja Koviljača

Kako da nađete smeštaj?

Banja Koviljača obiluje smeštajnim kapacitetima. Tu su hoteli, apartmani, privatni smeštaj. Nama se čini da je vrlo praktičan izbor za smeštaj uzimanje stana u najam. Stan možete da zakupite na onoliko dana koliko ste planirali za svoj boravak. Na ovaj način, zadržaćete kompletan komfor svog doma za vreme boravka u Banji. Obroke možete da pripremate i sami, ali ine morate -na raspolaganju su i brojni restorani.

Mi vam sa zadovoljstvom preporučujemo najam apartmana Ekatarina i Đorđe. Oba apartmana nude vrlo udoban i povoljan smeštaj u kom ćete imati sve što vam je potrebno za ugodan boravak. Ne treba ni napominjati da ćete na raspolaganju imati TV, kuhinju, mašinu za pranje veša, besplatan internet… Lokacija je odlična i sve što smo opisali u ovom članku biće vam blizu. Ukoliko ne verujete nama, predlažemo da pogledate fotografije oba apartmana, sa utiscima drugih gostiju koji su u njima boravili. Na istom mestu možete da proverite i raspoloživost, a sigurni smo da ćete se sa ljubaznim domaćinima sve brzo i lako dogovoriti.

Fotografije i utisci dostupni su klikom na naziv za apartman Ekatarina, kao i za apartman Đorđe.

Za kraj ostaje da vam poželimo da odlučite da bar nekoliko dana provedete u Banji Koviljači, jer smo sigurni da ćete „napuniti baterije“ za svakodnevne izazove. Bez obzira na to da li ste u penziju, ili želite da iskoristite deo godišnjeg odmora, ili nekoliko slobodnih dana na pravi način, nema dileme da ćete uživati.

Nama je ovo bila prilika da se zdravljem ne bavimo samo u teoriji. Kombinacija odmora i brige o zdravlju je uvek mnogo prijatnija.

Povezani članci