Povećanje penzija Federacija BiH

Još jedna dobra vest za korisnike penzija Federacije BiH

Na trećoj redovnoj ovogodišnjoj sednici, Vlada Federacije BiH donela je više odluka. Jedna od njih odnosi se na povećanje penzija.

Pre samo nekoliko nedelja pisali smo o vanrednom povećanju penzija korisnicima iz Federacije BiH. Iz ovog entiteta Bosne i Hercegovine stiže još jedna dobra vest za penzionere. Redovno povećanje penzija svim korisnicima uslediće već od majske penzije, umesto od 1. jula kako je bilo planirano.

„Danas je vlada na predlog resornog Ministarstva rada i socijalne politike promenila prethodnu odluku. Podsećam, dana 27.4.2023. godine odlučeno je o procentu usklađivanja visine penzije i to 3,9 posto, u skladu sa rastom BDP-a u prethodnoj godini”, poručio je ministar Adnan Delić.

MInistar Adnan Delić
MInistar rada i socijalne politike Adnan Delić

Dodao je da je ovom odlukom bilo predviđeno da se povećanje penzija primeni od jula 2023. godine.

Međutim, odlučeno je da se ubrza proces povećanja penzija i da se isti procenat promeni već od 1. maja. „Zbog toga će penzije biti veće za 3,9% od 1. maja“, istakao je ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić.

Potrebna dodatna sredstva za ranije povećanje su oko 14 miliona konvertibilnih maraka, a taj novac je već obezbeđen.

Ministar je naglasio da je odluka doneta nakon što je potvrđeno da su potrebna sredstva u budžetu već spremna. Međutim, rekao je i da je na odluku uticao i razgovor predstavnika Vlade Federacije BiH sa Savezom penzionera u Sarajevu i Mostaru. Značajan je bio i razgovor sa rukovodstvom Federalnog zavoda za PIO/MIO. Ti razgovori dali su odgovarajuće pokazatelje na osnovu koji je odlučeno da je ranije povećanje penzija potpuno opravdano.

Povećanje penzija odnosi se i na korisnike koji žive van Federacije Bosne i Hercegovine. Isplata uvećanih majskih penzija počinje u junu.

Povezani članci