Koridor penzije Austrija

Koridor penzije u Austriji

Austrijski propisi dozvoljavaju penzioneru da radi. Mogućnost da se uz penziju prima i plata mnogima je primamljiva, jer omogućava održanje stečenog životnog standarda i u starosti, pa čak i njegovo uvećanje. Ipak, isti propisi definišu i prag zarade koju možete da ostvarite uz penziju. Ukoliko zarađujete više, penzija se umanjuje. Iako smo već pisali o uslovima za penziju u Austriji, dodatno ćemo opisati takozvanu koridor, ili koridorsku penziju.

Šta je koridor penzija?

Takozvani Haklerov propis omogućava ranije penzionisanje dugogodišnjih osiguranika. Praktično, lica sa navršenih 45 godina staža imaju mogućnost da se prevremeno penzionišu. Ova penzija je, međutim, umanjena u odnosu na iznos koji bi isti osiguranik dobio da je sačekao navršenje punih godina života potrebnih za starosnu penziju.

Sa druge strane, koridor penzija omogućava zaposlenje i zaradu uz korišćenje penzije u delimičnom iznosu. Uslov za ostvarivanje prava na koridor penziju je 62 godine života i 40 godina staža osiguranja. U svakoj godini dok radite uz penziju, iznos penzije se uvećava. Što kasnije se odlučite na primanje pune penzije, to će se vaša penzija više uvećati. Zahtev za koridor penziju podnosi se najkasnije do isteka poslednjeg meseca pre penzionisanja.

Ograničenja koridor penzije

Kao što smo spomenuli u uvodu, iznos zarade koju je moguće ostvariti uz penziju je ograničen. U vreme pisanja ovog članka, limit je postavljen na 500,91 evra mesečno. Kako austrijski propisi daju radniku pravo i na posebne naknade i to pre svega dodatak za Božić i godišnji odmor, to omogućava da se zarada ispod navedenog iznosa primi 14 puta godišnje. Ukoliko su posebne naknade pravilno naznačene na platnoj listi i kao takve proknjižene, penzija neće biti umanjena i pored 14 godišnjih uplata. Ali, vodite računa, dovoljno je i minimalno prekoračenje limita pa da se penzija potpuno obustavi za period u kom je prekoračenje napravljeno.

Zanimljivo je da koridor penzija omogućava i obavljanje javnih, izbornih funkcija. Tako korisnik koridor penzije može da bude poslanik, gradonačelnik… U ovom slučaju, ograničenje zarade je postavljeno na znatno višu lestvicu i iznosi čak 4.837,56 evra. Kao što vidite, nisu samo na Balkanu političari povlašćeniji od ostalih.

Ako prestanete da radite dok primate koridor penziju, ona se neće dalje uvećavati već ostaje trajno u trenutnom iznosu. Takođe, kada prestanete da radite više nećete imati mogućnost da se vratite u koridor penziju i na taj način nastavite da je uvećavate.

Uz koridor penziju nije moguće zasnovati pun radni odnos, ili na drugi način ući u obavezno penzijskog osiguranje. Dakle, nije moguće ni obavljati samostalnu delatnost. Jedini dozvoljen oblik zaposlenja je tzv. marginalno zaposlenje. To je zaposlenje sa nepunim radnim vremenom, rad po pozivu i slično.

Rad uz druge vrste penzija

Osim uz koridorsku, austrijski propisi dozvoljavaju rad i uz punu starosnu, pa i uz invalidsku penziju. Uz invalidsku penziju je moguće raditi, ali je određen limit zarade slično radu uz koridor penziju. Takođe je u pitanju tzv. marginalno zaposlenje. Slično koridor penziji, zarada ne sme da pređe 500,91 evra. Međutim, postoji i drugi limit, a to je da ukupan prihod od penzije i zaposlenja ne sme da pređe 1.357,72 evra bruto. Ukoliko zbir penzije i plate pređe ovaj iznos, celokupan iznos koji prelazi ovu granicu se umanjuje. Iznos između 1.357,72 i 2.036,66 evra umanjuje se za 30%, deo između 2.036,67 i 2.715,43 umanjuje se za 40%, dok se sav prihod koji prelazi 2.715,43 evra umanjuje za čak 50%. Ukupan iznos umanjenja ne može da pređe 50% penzije, ili ostvarenog prihoda.

Nakon što penzioner koji koristi invalidsku, ili koridor penziju dostigne godine života potrebne za punu starosnu penziju, on dalje može da radi bez ikakvih ograničenja. Sa dostizanjem ovih godina života, penzija se prevodi u starosnu. Podsećamo, korisnici starosnih penzija nemaju ograničenja u iznosu zarade koju mogu da ostvaruju.

I pored ograničenja, čest izbor osiguranika u Austriji

Ograničenja koridor penzije su prilično jasna i očigledna. Ona definitivno ne omogućava da zadržite pun iznos svoje zarade koju ste imali pre penzionisanja i da mu dodate još i iznos penzije. Ideja zakonodavca u Austriji je bila da koridor penzijom omogući ranije penzionisanje zainteresovanih i oslobađanje radnih mesta za mlade radnike. Istovremeno, stariji bi svojim „marginalnim“ radom i dalje privređivali i zarađivali, čime sebi podižu standard. Istovremeno plaćanjem poreza i doprinosa pomažu penzijskom sistemu. Sistem koridor penzija dao je prilično dobre rezultate u Austriji. Svake godine veliki broj osiguranika odluči se da iskoristi ovu mogućnost pre pune penzije.

Ukoliko želite da saznate više o uslovima za sve vrste penzija u Austriji, predlažemo da pročitate i ovaj članak, a obrazac zahteva za koridor penziju, kao i link za onlajn formular možete da pronađete ovde.

Povezani članci