najbolji gradovi za penzionere

Najbolji gradovi za penzionere u Evropi

Kada dođe vreme za penzionisanje, mnogi ljudi razmatraju mogućnost preseljenja u drugi grad ili zemlju kako bi iskoristili svoje zlatne godine na najbolji mogući način. Evropa je kontinent bogat kulturom, istorijom i raznovrsnim destinacijama koje mogu zadovoljiti različite potrebe penzionera. U ovom tekstu, istražićemo nekoliko interesantnih gradova za penzionere u Evropi.

Pre nego što kažete „ma da, baš će naši penzioneri da se sele u inostranstvo“, pustite mašti na volju. Znamo i mi da će se tek mali broj odlučiti na tako nešto. Ipak, nije red da objavljujemo samo loše vesti. Vreme je godišnjih odmora, pa ovaj članak možda nekome da ideju za turističko putovanje. Ostali uvek mogu da uživaju i priči i fotografijama.

Lisabon, Portugal

Lisabon, glavni grad Portugala, postao je popularna destinacija za penzionere iz mnogih razloga. Ovaj grad nudi toplu klimu i blage zime, što je idealno za starije osobe koje žele izbeći hladne temperature. Prelepa priroda, uključujući obalu Atlantskog okeana, pružaju mogućnosti za šetnje i rekreaciju na otvorenom. Lisabon je takođe poznat po svojoj istoriji, arhitekturi i ukusnoj hrani. U tradicionalnim lisabonskim četvrtima, poput Alfame i Baixe, penzioneri mogu istražiti uske kaldrmisane ulice i uživati u autentičnom portugalskom iskustvu. Uz to, zdravstvena nega je visokog kvaliteta i pristupačna za strance.

Pogled na Lisabon

Prelepi pejzaži sa pogledom na reku Težo, kao i čuveni žuti tramvaji privlače brojne turiste, ali se tu mogu videti i lisabonski umetnici, slikari i fotografi. Grad je prepun starih crkava i manastira, kao i građevina i spomenika iz vremena velikih pomorskih otkrića.

Jedno je sigurno, u Lisabonu nikada nije dosadno, a mogućnosti za upražnjavanje raznih hobija su izuzetne.

Valensija, Španija

Valensija je jedan od najvećih gradova u Španiji i privlači penzionere iz celog sveta. Ovaj grad ima blagu mediteransku klimu, sa toplim letima i blagim zimama. Prelepe plaže duž obale Costa del Azahar pružaju priliku za opuštanje i uživanje u suncu. Valensija je takođe poznata po svojoj izuzetnoj hrani, posebno po tradicionalnoj španskoj paelji. Osim toga, grad nudi širok spektar kulturnih događaja, umetničkih galerija i muzeja. Troškovi života su relativno pristupačni, a javni prevoz je odlično organizovan..

Plaže na obalama Iberijskog mora, fantastična arhitektura Grada umetnosti i nauke, kao i brojne tradicionalne španske tržnice i restorani uvek nude uživanje svojim posetiocima.

Park u Valensiji

U Gradu umetnosti i nauke nalazi se i najveći akvarijum u Evropi. On oponaša sedam različitih prirodnih okruženja, u kojima živi oko 45.000 vodenih životinja iz 500 različitih vrsta. Tu je i Hemisferik, neverovatni trodimenzionalni ekran dugačak 900 metara. Tu se svakodnevno mogu pogledati različiti dokumentarni filmovi, a bar jedna predstava dnevno je namenjena deci. U kompleksu je i velika otvorena bašta površine 17.000 kvadratnih metara. Jedan njen deo može da se vidi na fotografiji iznad.

Firenca, Italija

Firenca, prestonica Toskane, je jedan od najlepših gradova u Italiji. Poznata po svom umetničkom nasleđu, Firenca privlači penzionere svojim prelepim arhitektonskim remek-delima, muzejima i galerijama. Grad je dom nekih od najvažnijih umetničkih dela sveta, uključujući Mikelanđelovog „Davida“ i Botičelijevu „Veneru“. Penzioneri mogu uživati u očaravajućim šetnjama ulicama punim srednjovekovnih građevina, kao i u prelepim parkovima. Posebno se lepotom ističu vrtovi Boboli i Bardini. Italijanska kuhinja je svetski poznata, a lokalna vina su izvanredna. Firenca takođe pruža pristojan zdravstveni sistem i dobru infrastrukturu.

Prelepa Firenca

Grad je prepun renesansnih palata i crkava, poput katedrale Santa Maria del Fiore. Galerija Ufici je jedan od najpoznatijih umetničkih muzeja na svetu. U njemu su brojna dela neprocenjive vrednosti, posebno iz perioda italijanske renesanse. Galerija je za posetioce otvorena još u šesnaestom veku, ali se tada ulazilo samo uz prethodnu najavu posete. 1769. godine, galerija je otvorena za sve posetioce, a formalno je postala muzej 1865. godine.

U neposrednoj blizini grada veliki je broj karakterističnih toskanskih vinograda, kao i prelepih pejzaža. Mesta za izlaske i obilaske ima toliko, da teško da ijedan turista može sve da ih obiđe. Zato stanovnici Firence imaju tu privilegiju, da svom gradu mogu da posvete daleko više vremena.

Krakov, Poljska

Krakov je jedan od najstarijih i najlepših gradova u Poljskoj, sa bogatom istorijom i kulturnom baštinom. Grad je poznat po svom slikovitom, starom gradskom jezgru, koji je proglašen Svetskom baštinom UNESCO. Penzioneri u Krakovu mogu uživati u očaravajućim šetnjama ulicama sa srednjovekovnim građevinama, kao i u raznovrsnim muzejima, pozorištima i restoranima. Glavni trg (Rynek Glowny) je jedan od najvećih srednjovekovnih trgova u Evropi i popularno mesto za okupljanje lokalnog stanovništva i turista. Takođe, troškovi života su relativno niski, što je dodatna prednost za penzionere.

Život u Krakovu

Šarene fasade i slikoviti trgovi karakteristični su za Krakov i čine ga prepoznatljivim na fotografijama. U gradu su brojne impresivne građevine, poput Kraljevske katedrale na brdu Vavel. Tu se nalazi i Jagelonski univerzitet osnovan 1364. godine, koji je i jedan od najstarijih univerziteta u Evropi.

Krakov je i grad koji se diči izuzetnim noćnim životom, pa osim zanimacije za penzionere nudi i zabavu koja dodatno motivisati unuke da češće posećuju bake i deke.

Kopenhagen, Danska

Iako Danska nije poznata po niskim cenama, Kopenhagen je privlačan penzionerima zbog visokog kvaliteta života koji nudi. Ovaj grad je poznat po svojoj progresivnoj kulturi, prelepim parkovima, biciklističkim stazama i čistom okruženju. Kopenhagen takođe nudi odličnu zdravstvenu negu i javni prevoz, što je posebno važno za starije osobe. Grad ima i bogatu kulturnu scenu, sa brojnim muzejima, galerijama i pozorištima.

Brodovi Kopenhagena

Grad ukrašavaju i brojni parkovi, poput Tivoli vrta, ili Kraljevskog dvorskog parka. Tu su i brojna arhitektonska remek dela, kao što je zgrada Kraljevske danske opere. To je fantastična građevina sa jednom glavnom i 5 manjih scena, koje su sve međusobno povezane. Akustika na sceni je fantastična, kao i tehničke mogućnosti koje omogućavaju gostovanja najprestižnijih svetskih orkestara i pozorišta.

Duh grada dočarava i bronzana statua Male sirene, koja se nalazi na obali zaliva Koge koji pripada Baltičkom moru. Tu je šetalište Langelinie, kao i istoimeni park poznat po brojnim stablima Sakure. Cvetanje ove japanske trešnje privlači brojne građane i turiste, a Sakura festival koji se održava svake godine donosi i delić japanske tradicije u ovu skandinavsku državu.

Izbor za najbolji grad je veliki, a mogućnosti?

Ovi gradovi su samo neki od mnogih u Evropi koji mogu biti privlačni za penzionere. Pre donošenja odluke o preseljenju, važno je detaljno istražiti svaku destinaciju i razmotriti svoje lične potrebe, interesovanja i, naravno – mogućnosti. Bez obzira na izbor, Evropa pruža fantastične mogućnosti za uživanje u penzionerskim danima.

Naravno, jasno je da preseljenje u neki od ovih gradova može da bude dostupno samo onima čija penzija, ili životna ušteđevina može takvu odluku da podrži. Ipak, statistike pokazuju da mnogi penzioneri u Evropi, pa i širom sveta, odlučuju da starost provedu na mestima u kojima do tada možda nisu bili ni turistički. Zašto da ne, jednom se živi.

Povezani članci