Umanjenje penzija Crna Gora

Nezadovoljstvo zbog umanjenja penzija u Crnoj Gori

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore umanjio je iznos februarskih penzija za po jedan euro. Taj novac uplaćen je kao pomoć stanovništvu Turske i Sirije za saniranje posledica zemljotresa. Iako je umanjenje sprovedeno na predlog udruženja penzionera, korisnici penzija nezadovoljni su zbog ovakve odluke.

Odluka doneta na predlog Saveza udruženja penzionera

Odluka upravnog odbora doneta je u martu ove godine, a na inicijativu Saveza udruženja penzionera Crne Gore. Odbitak se ne odnosi na sve korisnike penzija u Crnoj Gori, već samo na one koji su članovi Saveza. Broj penzionera koji su članovi Saveza udruženja penzionera je nepunih 90.000, odnosno više od 3/4 ukupnog broja penzionera.

Ukupan broj penzionera u Crnoj Gori je oko 110.000. Nepunih 65.000 lica koristi starosnu penziju, invalidsku prima njih 17.000, a pravo na porodičnu penziju ima 28.000 osoba. Prosečna januarska penzija iznosila je 374 eura, dok je najniži, garantovani iznos penzije 260 eura.

U zaključku upravnog odbora Fonda PIO Crne Gore navodi se da je Savez udruženja penzionera Crne Gore prema svojim članicama, opštinskim udruženjima, inicirao pokretanje akcije prikupljanja novčane pomoći za stanovništvo Turske i Sirije, stradalo u zemljotresima. U skladu sa inicijativom, odlučeno je da se prikupljanje pomoći putem obustave od penzija izvrši samo na penzijama članova udruženja. Nezvanično se saznaje da je za predlog glasao i predstavnik Saveza penzionera, kao član upravnog odbora.

Kroz sprovođenje odluke, prikupljeno je ukupno 89.301 euro. Ovaj iznos uplaćen je na namenski račun Crvenog krsta Crne Gore. Uz uplatu, Crvenom krstu je upućen i dopis vd direktora Fonda PIO Crne Gore, Ranka Aligrudića. Ovim dopisom objašnjava se namena ovih sredstava i traži da se ona proslede ugroženima.

Nezadovoljstvo penzionera zbog umanjenja

Takođe se u zaključku navodi da je odluka doneta uz pismanu saglasnost opštinskih udruženja penzionera iz Andrijevice, Bara, Bijelog Polja, Budve, Berana, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Kolašina, Kotora, Mojkovca, Nikšića, Podgorice, Plava, Pljevalja, Plužina, Rožaja, Šavnika, Tivta, Ulcinja, Žabljaka, Petnjice, Tuzi, Zete i Gusinja.

Trebalo je da nas konsultuju

Međutim, nakon što je isplata penzije izvršena, mnogi penzioneri primetili su umanjen iznos koji su primili. Kako nisu znali razlog umanjenja, jer o tome nisu bili obavešteni, pokušali su da saznaju o čemu se radi. U javnosti nije bilo saopštenja u vezi sa ovom odlukom. Informacije nisu došle ni od strane crnogorskog Fonda PIO, ali ni od strane Saveza. Po svemu sudeći, ni opštinska udruženja nisu adekvatno obavestila članove.

Veliki broj penzionera pokušao je telefonom da dobije informacije od Fonda PIO. Ovo je naravno dovelo do velikog pritiska na službenike, a mnogi pozivi su ostali neodgovoreni. Ipak, penzioneri koji su uspostavili telefonsku vezu, dobili su obaveštenje o razlogu umanjenja penzije. Ne treba naglašavati da je iznenađenje bilo veliko. Svi oni ostali su uskraćeni za objašnjenje o tome u skladu sa kojim zakonom je uopšte izvršena obustava jednog eura. Mnogi su se obratili i svojim opštinskim udruženjima, nezadovoljni što nisu bili obavešteni.

Udruženje penzionera “Za život dostojan čovjeka” izrazilo je nezadovoljstvo, uz saopštenje da smatra „da odluka Upravnog odbora Fonda PIO kojom su februarske penzije umanjene za jedan euro predstavlja drastično kršenje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.“

NVO protiv umanjenja

U saopštenju za javnost ove nevladine organizacije, koje u celosti možete da pročitate ovde, osporava se zakonitost donete odluke i navodi se, između ostalog:

Naime, odlukom nekompletnog Upravnog odbora Fonda PIO od 16. marta ove godine, i to u nepotpunom sastavu pri čemu ne mislimo na broj članova nego na propisanu zastupljenost pojedinih grupacija (tri člana UO su razrešena Odlukom Vlade CG), iz dnevnih medija smo saznali da su prilikom februarske isplate penzije penzionerima iste umanjenje za 1€, kako je rečeno iz Fonda PIO, za postradalo područje od zemljotresa u Turskoj.

Pomoć je humana, ali…

Ne sporimo da je humano pomoći ugroženima od razarajućih prirodnih pojava i smatramo da se i penzioneri shodno svojim mogućnostima trebaju pridružiti. Međutim, način na koji je to urađeno, iza leđa penzionera, bez da se prethodno zatraži njihovo mišljenje i pristanak po tom pitanju i slično, smatramo da je nezakonit i time nedopustiv. Naime, bez znanja penzionera, „neko“ je svojom voljom od njihovih penzija uzeo jedan deo, što, kako je saopšteno u javnosti, ukupno iznosi preko 80.000€. Dakle, na lično primanje, kakvo je penzija, bez pristanka primaoca, za navedeni iznos je umanjena penzija, pri čemu u fokusu naše pažnje nije toliko sam iznos, koliko je to način na koji je urađeno.

Poznato je da svaki vid nasumične i samovoljne promene iznosa ličnog primanja, koje je uređeno rešenjem o isplati (penzija, plata), ne može biti ni po kojem osnovu učinjen bez pristanka primaoca, u ovom slučaju penzionera, tako da se ovde radi o grubom kršenju više zakona, sve do nivoa povrede osnovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore.“

Ovo udruženje istim saopštenjem zahteva da se uz sledeću isplatu penzija, svim oštećenim penzionerima vrati, kako kažu – nezakonito umanjenje.

Postojao je bolji način za pomoć ugroženima

Istovremeno se predlaže i da se isti iznos koji je već uplaćen obezbedi odvajanjem iz fonda uplaćenih članarina. Navodi se da se od članarina na godišnjem nivou prikupi blizu milion eura.

Udruženje “Za život dostojan čovjeka” smatra da je propuštena prilika da se penzioneri pozovu da sami odrede iznos koji bi izdvojili kao pomoć. Pretpostavka je da bi se na ovaj način obezbedio veći iznos od onoga koji je „nametom, na silu“ oduzet građanima.

Posebno ističu da je saopštenje napisano u dobroj nameri i da se nadaju da će crnogorski penzioneri i javnost dobiti izvinjenje. Navodi se i da bi se na taj način izbeglo traženje pomoći od suda.

Nesporno je da penzioneri kada se udruže dobro poznaju svoja prava. Koja strana u ovom sporu je više u pravu – procenite sami.

Povezani članci