Povećanje penzija i plata u Nemačkoj

Povećanje penzija i plata u Nemačkoj

Nemački parlament odobrio je povećanje penzija. Oko 21 milion nemačkih penzionera dobiće veće penzije za 4,39 procenata na području nekadašnje Zapadne Nemačke, odnosno 5,86 odsto na području nekadašnje Istočne Nemačke.

Ova odluka treba još da bude potvrđena u Bundesratu – gornjem domu nemačkog parlamenta. Ovo je samo formalnost i ne očekuju se izmene. Predviđeno je da povećanje penzija stupi na snagu od 1. jula.

Značajan trenutak u istoriji SR Nemačke

Povećanje penzija neće značiti samo više novca za penzionere, ono takođe označava značajan trenutak u nemačkoj istoriji.

Naime, 33 godine nakon ujedinjenja, penzije u nekadašnjem istočnom delu Nemačke će zvanično da dostignu iznos penzija koje primaju građani koji žive u zapadnim regionima.

U vreme ponovnog ujedinjenja Nemačke, penzije u bivšoj DDR bile su znatno niže od penzija koje su primali građani bivše Zapadne Nemačke. Odlučeno je tada da se usklađenja penzije ubuduće vrše po različitim stopama kako bi se iznosi izjednačili.

Novac u ruci

Predviđanja su bila da će se penzije izjednačiti u različitim regionima do 2024. godine, ali zbog većeg rasta plata na istoku od očekivanog, to će se dogoditi godinu dana pre roka.

„Tome je doprinelo i povećanje minimalne zarade na 12 evra po satu, što je uticalo na povećanje plata u novim saveznim državama (tj. na bivšem istoku)“, objasnio je ministar rada Hubertus Hajl.

U zapadnim državama, ovo je treće najveće povećanje penzija od ponovnog ujedinjenja 1990. Čak i u istočnim državama – gde su povećanja obično bila veća – retko se dešavalo povećanje od više od 5,8 odsto.

Sa poslednjim povećanjem, penzije od 1.000 evra mesečno će porasti za oko 44 evra u bivšoj Zapadnoj i oko 60 evra na bivšem istoku.

Nije sve tako dobro kao što izgleda

I pored značajnog povećanja, kupovna moć penzionera je zapravo umanjena. Zbog visoke inflacije za Nemačke prilike, smanjen je životni standard svih građana ove države. U toku 2022. godine, penzije na zapadu su povećane za 5,35%, a na istoku za 6,12%. Ovoliko povećanje u toku godine je izuzetno visoko. Ipak, ni to povećanje nije bilo dovoljno da obezbedi da iznosi penzija u potpunosti isprate stopu inflacije. 2022. godine inflacija u Nemačkoj dostigla je 6,9%.

Prema nemačkim propisima, penzije se povećavaju 1. jula, po stopi koja odgovara rastu zarada. U slučaju da se desi da se zarade smanje, penzije su zaštićene takozvanom „penzionom garancijom“. Kada se plate smanje, penzije se ne smanjuju već ostaju na prethodnom iznosu.

U prošlosti nije bilo puno potrebe da se ova garancija iskoristi. Tačnije, to se u novijoj istoriji desilo samo dva puta. Prvi put 2010. godine, nakon finansijske krize, a zatim i 2021. godine, nakon pandemije korona virusa.

Nakon stagnacije penzija 2021. godine, Vlada Nemačke je obećala da bi se gubitak mogao nadoknaditi povećanjima u 2022. i 2023. godini, što za sada nije u potpunosti ispunjeno.

Plate u javnom sektoru

U aprilu ove godine, zaposlenima u nemačkom javnom sektoru obećano je povećanje plata za 5,5 odsto. Ovo povećanje izdejstvovali su predstavnici sindikata u razgovorima sa poslodavcima i Vladom Nemačke. Procenjeno je tada da je postignut značajan dogovor i da su ublaženi izgledi za nove štrajkove radnika. Sporazum su javno podržali i pojedini ministri nemačke Vlade.

Zdravstveni radnici

Dogovor je postignut nakon nekoliko sedmica zastoja u radu, zbog više štrajkova među poštanskim, transportnim i zdravstvenim radnicima. Zaposleni u ovim institucijama tražili su veće plate, kako bi se izborili sa rastućim troškovima života.

Prema postignutom sporazumu, oko 2,5 miliona radnika u javnom sektoru dobilo je povećanje plate za 5,5 odsto ili najmanje 340 evra (377 dolara) mesečno od marta 2024. godine.

Sporazum na granici tolerancije

Predstavnici sindikata rekli su da je postignut kompromis na samoj granici tolerancije zaposlenih i njihovih predstavnika. Naime, sindikati su tražili povećanje plata za 10,5%, odnosno za najmanje 500 evra mesečno.

Nemački sindikati su izuzetno snažni. Krajem marta organizovali su štrajk širom zemlje koji je praktično paralisao transportni sektor u Nemačkoj.

Metalska industrija

Inflacija u Nemačkoj je u martu iznosila 7,4 odsto (na godišnjem nivou) i dalje je visoka uprkos tome što je pala sa vrha od 8,8 odsto u oktobru prošle godine.

Poštari su u martu ostvarili prosečna mesečna povećanja od 11,5 odsto, a u novembru je IG Metall, najveći nemački sindikat, dobio povišice od ukupno 8,5 odsto za skoro četiri miliona zaposlenih u sektoru metalske industrije.

Povezani članci