Povećan prag uplate doprinosa

Povećava se prag za uplatu doprinosa u Nemačkoj

Radnici u Nemačkoj sa visokim zaradama od sledeće godine plaćaće veći iznos doprinosa. Naime, Savezno ministarstvo rada pripremilo je uredbu kojom se od sledeće godine povećava prag preko koga se doprinosi ne plaćaju. Za sada su uvid imali samo pojedini novinari, a zvaničnog obaveštenja još uvek nema. Očekuje se da će ova uredba biti i zvanično objavljena 11. oktobra. Šta ovo znači za nemačke radnike?

Šta se menja u uplati doprinosa

U Nemačkoj već dugo postoji gornja granica zarade preko koje se doprinosi ne uplaćuju. Slična granica postoji i u Srbiji i zakonom je određena kao petostruki iznos prosečne zarade u Republici. U Nemačkoj se granica ne određuje na ovaj način, već se propisuje tačan iznos preko kog se doprinosi ne plaćaju.

Još uvek važeća granica je 7.300 evra mesečno u starim državama (nekadašnja Zapadna Nemačka) i 7.100 evra u novim državama (nekadašnja Istočna Nemačka). Prema nezvaničnim informacijama, sledeće godine prag se podiže na 7.550 i 7.450 evra. Razlika između istočnog i zapadnog dela Nemačke se definitivno polako, ali sigurno gubi i u ovom propisu. Već smo pisali o tome da su se prosečni iznosi penzija u „starom“ i „novom“ delu Nemačke izjednačili. Jasno je da se ujednačavaju i plate, a na to će uticati i povećanje zarada u javnom sektoru najavljeno za 2024. godinu.

Ova odluka nije iznenađenje, jer se „plafon“ za uplatu doprinosa određuje prema zakonskoj formuli koja se vezuje pre svega na kretanje plata u nemačkim regionima u prethodnom periodu.

Frankfurt radnici

Da li se očekuju i druge promene?

Nemački građani svakako očekuju da će se Vlada uskoro objaviti i druge promene. Naime, na godišnjem nivou se obično menja i iznos minimalne zarade. On je trenutno određen na 12 evra po radnom satu, a u prethodnoj godini je minimum bio 10,45 evra.

U jesen 2022. godine u Nemačkoj je uvedena i mogućnost da poslodavac radnicima isplati bonus koji neće biti oporezovan. Ova odluka je bila deo borbe protiv povećane inflacije. Bonus bez poreza ograničen je na 3.000 evra. Za sada nema naznaka da bi ovaj iznos mogao da se uveća, ali ni to nije isključeno. Sama odluka ograničena je vremenski do kraja 2024. godine. Isplata bonusa nije obaveza poslodavca, ali su mnoge nemačke firme iskoristile ovu mogućnost da nagrade radnike.

Ove godine uvećan je i iznos vrednosti nenovčanih davanja zaposlenima sa 44 na 50 evra mesečno. Sva davanja koja ne prelaze ovaj iznos oslobođena su poreza. Nezvanično, postoji mogućnost da će se ovaj iznos uvećati na 55 evra od 2024. godine. Poslodavci najčešće ovu mogućnost koriste tako što radnicima daju razne vaučere. Ukoliko vrednost poklona pređe granični iznos, porez se plaća na celokupnu vrednost.

penzija u minhenu

Promene u zdravstvenom osiguranju

Još za vreme pandemije korona virusa, radnicima u Nemačkoj je produžen period odsustva sa posla zbog bolesti deteta na 30 dana po roditelju. Ova mogućnost istekla je 7. aprila 2023. godine i ne očekuje se da će biti vraćena.

U slučaju bolesti, radnici od 2023. godine više ne dostavljaju potvrde lekara već samo obaveštavaju poslodavca. Dokaz o bolovanju se zatim pribavlja elektronskim putem u komunikaciji poslodavca i medicinske ustanove. Ipak, ova mogućnost ograničena je samo na državne zdravstvene ustanove. Svi koji korite privatnu medicinsku zaštitu i dalje potvrde o bolovanju dostavljaju na stari način. Za sada nema informacija da li će se možda i privatne ustanove uključiti u elektronsku razmenu podataka o bolesti.  

U oblasti zdravstvenog osiguranja će ipak doći do promena. Naime, od 2024. godine, svi koji zarađuju preko 69.300 evra godišnje, moći će da biraju zdravstveno osiguranje. To znači da nemački građani sa višim prihodima nisu u obavezi da koriste državno zdravstveno osiguranje. Ova granica do kraja 2023. godine ostaje na 66.600 evra.

Povezani članci