Prevaranti uhapšeni

Presude zbog prevare penzionera

U Francuskoj uhapšeni državljani Bosne i Hercegovine

U Francuskoj su osuđene tri žene i muškarac zbog prevare penzionera. Žene su starosti između 19 i 26 godina i sve tri su poreklom iz Bosne i Hercegovine. Za četvrtog člana grupe ne navodi se poreklo, ali je poznato da je već hapšen i osuđivan na ovim prostorima i to u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Žene su starosti 19, 22 i 26 godina, dok je osuđeni muškarac star 34 godine i bio je u vezi sa jednom od njih.

Meta ove grupe bili su stariji građani, penzioneri.

Grupa je obilazila manja mesta i gradove, gde su procenili da je lakše doći do potencijalnih žrtava. Uglavnom su „operisali“ u južnom i jugozapadnom delu Francuske, kao i na severu Španije. Više puta su menjali automobile, a vozila koja su prethodno korišćena za pljačku ostavljana su napuštena, pored puta. Procena policije je da je operacija bila pažljivo smišljena, organizovana i da su žrtve birane tako da se rizik smanji na minimum. Grupa je živela uglavnom u hotelima i u jednom od njih su i uhapšeni, neposredno pre odlaska u Španiju.

Francuska policija

Registrovano je čak 127 žrtava ove grupe, prosečne starosti 77 godina, a ukupno je opljačkano više od 153.000 evra. Pretpostavka policije je da žrtava ima više, ali da pojedine pljačke uopšte nisu prijavljene. Za pljačku su koristili kreditne kartice koje bi prethodno ukrali od vlasnika. Kako bi ih nesmetano koristili pratili su žrtve u supermarketima i pri plaćanju na kasi „skidali“ bi PIN kod. Ukradene kartice bi zatim vrlo brzo iskoristili na bankomatima, podizanjem gotovine. Sve krađe izvedene su bez nasilja. Grupa je vešto koristila neopreznost starih građana.

Svi uhapšeni osuđeni su na dvogodišnje kazne zatvora, osim najmlađe članice grupe koja je dobila uslovnu osudu.

U Velikoj Britaniji se predstavljali kao policija

Istovremeno, u Velikoj Britaniji osuđena je četvoročlana grupa na kazne zatvora trajanja od 16 do 44 meseca. Ova grupa takođe je ciljala penzionere, ali je njihov metod bio drugačiji. Oni su telefonom pozivali starije građane i predstavljali se kao pripadnici policije. Žrtvi bi rekli da je njihov bankovni račun bio meta napada pljačkaša i da rizik od pljačke i dalje postoji. U daljem razgovoru bi žrtvi ponudili da sav novac sa računa privremeno prebace na račun policije. Uz objašnjenje da je to najbolja i najsigurnija zaštita od krađe. Naravno, žrtvi su za uplatu davali brojeve svojih računa koje su koristili za prevaru. Poznato je da su na ovaj način prevarili šest žrtava od kojih je ukupno ukradeno više od 200.000 funti. Samo od jednog čoveka, penzionera iz Darlingtona, ukradeno je 127.000 funti.

Britanska policija

Britanska policija pozvala je građane da edukuju svoje starije rođake i prijatelje. Predlog je da ih upoznaju sa postojanjem mogućnosti da budu prevareni. U slučaju da im bilo ko traži novac, bez obzira na objašnjenje, da se obrate najbližima ili neposredno policiji.

Slično kao što je to učinio i nemački nosilac osiguranja, a o čemu smo pisali ovde, važno je da naše starije sugrađane upozorimo da mogu da budu žrtve prevare i da je potrebno da budu oprezni. U slučaju da niste sigurni, ne prihvatajte ništa dok se ne konsultujete sa svojim najbližima, a novac i kartice uvek držite na sigurnom mestu. Važno je da uvek znate gde se nalaze i da niko ne može da Vam ih uzme, a da to ne primetite.

Povezani članci