Pripremite se za penziju

Pripremite se za penziju

Koliko puta ste čuli zvono za buđenje i istog trenutka pomislili „e, da mi je da odem u penziju pa da spavam koliko hoću“? Iznervirali su vas na poslu pa ste u sebi rekli „jao, da je bliže penzija pa da vam kažem sve što mislim“? Da li ste posle popodnevnog odmora razmišljali šta od garderobe da pripremite za sutrašnji radni dan i koliko je mrsko uključivati peglu. Uživali ste bezbroj puta u slobodno vremenu, a onda bi samo jedan pogled na sat sve to pokvario. A onda, dan po dan, daleko brže nego što smo mislili – dan penzije se približi. Odjednom na poslu više i nije bilo baš tako loše. Sa setom se prisećate rasprava sa kolegama, pa čak ni ona mrska pegla odjednom više nije tako strašna. Da, vreme za penziju dođe mnogo brže nego što smo planirali. Da li ste se pripremili?

Očekujte emotivni tobogan

Da, jeste „ukraden“ engleski izraz, ali on zaista najbolje opisuje ono što većina novih penzionera oseti. Ushićenje zbog prestanka obaveza, tuga zbog rastanka sa kolegama. Zadovoljstvo, jer ćete imati više vremena za sebe i porodicu, ali i osećaj manje vrednosti. Sve krene od osećaja slobode, pomislite da ste na godišnjem koji ovog puta traje onoliko dugo koliko vi želite. Međutim, taj osećaj brzo popusti i počne da se pretvara u melanholiju. Naročito ako niste od onih koji su već unapred isplanirali slobodno vreme i samo čekaju startni pištolj da krenu u nove avanture.

Većina će se ipak brzo navići na malo sporiji i opušteniji život. Manjak obaveza omogućava da sve što se mora, može da se obavi i sporije, ili malo kasnije. Međutim, osećaj slobode tako često pređe u dosadu, pa čak i anksioznost. Neki čak osete i krivicu, zato što ne uživaju u penziji onako kako su smatrali da treba, ili čak – onako kako misle da se od njih očekuje.

Na žalost, jedan broj penzionera vremenom počne da potiskuje ovakve emocije, pa čak i da traži rešenje u alkoholu, ili nekom drugom poroku. Kocka često bude jedna do opcija, najčešće sportske kladionice.

Zato treba unapred da znate da odlazak u penziju neće biti samo pozitivno iskustvo. Razmišljajte o načinima kako ćete iskoristiti slobodno vreme kojeg ćete konačno imati u izobilju. Pripremite sve što vam treba da se posvetite nekim hobijima i zanimacijama za koje godinama niste imali vremena. Uz to, uvek izdvojte vreme za šetnju, čitanje, druženje. Sve te aktivnosti će mnogo bolje kontrolisati neželjene emocije, a mnogih verovatno i neće biti.

Šetnja kroz park

Učinite slobodne dane manje slobodnim

Dok radimo, svi imamo neku rutinu koju manje-više ponavljamo iz dana u dan. Buđenje, tuš, brijanje/šminkanje, doručak… i na putu ste ka poslu. Slično je i na kraju dana. Neke aktivnosti ponavljate iz dana u dan, čim pređete kućni prag.

Ako uživate u isplaniranom vremenu i rutinama, onda je odlična ideja da slično osmislite i penzionerske dane. Probajte to da radite na razne načine. Možete da uživate uz šoljicu kafe i omiljenu TV emisiju, ili novine. Uz to dodajte neki plan za svaki dan. To može da bude šetnja, vežba, obilazak omiljenih prodavnica, ili pijace. Možda u vašem kraju postoje udruženja u kojima se okupljaju ljudi sličnih interesovanja.

Naravno, penzionerski dani ne treba da budu tako kruti i definisani kao što je to bilo dok ste radili. Ipak, osećaj obaveze pa čak i određeno vreme za buđenje mogu da pomognu da se osećate „normalno“, iako nemate prave obaveze, poput onih na poslu.

Pecanje

Odredite sebi ciljeve

Dok ste radili, bilo je normalno da imate zadatke, rokove, projekte… Trudili ste se da poštujete obaveze i rasporede maksimalno, u skladu sa svojim mogućnostima. Nekada ste to činili iz zadovoljstva, nekada iz želje za unapređenjem, nekada da biste dokazali sebi, ili drugima da možete, da ste bolji.

Naravno, u penziji nema baš takvih ciljeva. Ipak, možete sebi da postavite razne zadatke za naredni period. Možda želite da produžite turu kojom šetate, a trenutno za to nemate kondiciju. Dobra ideja je da posetite rođake, ili prijatelje koje odavno niste videli. To je naročito zanimljiva ideja ukoliko oni ne žive u vašem gradu, ili čak u istoj državi. Neki će sebi postaviti cilj da skinu neki kilogram, ili da pročitaju knjige za koje nekada nisu imali vremena.

Kakav god cilj sebi da postavite, uvek ćete imati osećaj zadovoljstva kada ga ispunite. To je ono što vas tera dalje i motiviše ka novim ciljevima. Ne zaboravite, neki penzioneri su toliko uporni da čak postanu maratonci.

Pogled

Družite se

Da, penzija često može da bude uzrok samoće. Nakon što ste se godinama viđali sa kolegama svakodnevno, sasvim je moguće da odjednom više nećete lako moći s njima da se dogovorite. Najbolje je da ne očekujete da ćete se viđati s prijateljima u većim grupama. Svi imaju različite obaveze i neretko će se takvi skupovi odlagati ili otkazivati jer ne mogu svi da se uklope. Zato je bolje da se dogovarate pojedinačno, pa će se možda i još neko priključiti. Na ovaj način možete i dalje da imate informacije o dešavanjima na nekadašnjem radnom mestu, a čućete i razne zanimljive priče o starim kolegama.

Nemojte čekati da vas drugi zovu. Inicirajte druženje. Zovite prijatelje na kafu, možda na ručak, na kolače. Iskoristite slobodno vreme da se češće viđate sa zajedničkim, porodičnim prijateljima.

Možda sa nekim od prijatelja možete da odete na sportski događaj, ili da zajedno pratite prenos na televiziji. Idite na izložbe, koncerte. Radite sve ono što vam je zanimljivo, a biće puno interesantnije sa društvom koje ceni iste stvari.

Druženje penzionera

Razmislite i o dopunskom poslu

Zašto biste s penzijom potpuno prestali da radite? Sasvim je moguće da u svojoj struci, ili u vezi sa svojim interesovanjima možete da pronađete dopunski posao. Ne mora da bude u punom radnom vremenu. Možda samo povremeno, možda samo u određenim periodima godine. Čak je i bolje da ne tražite posao sa punim radnim vremenom, jer u penziji treba i uživati.

Svako angažovanje će vam dodatno ispuniti vreme, a istovremeno će vas držati u punoj mentalnoj snazi. Radno angažovanje podstiče i fizičku aktivnost, uredniji život, a dodatno će ispuniti vaš društveni život novim temama za razgovor.

Naravno, ne treba ni spominjati da će i kućni budžet biti za toliko bogatiji.

Zanati
Image by Freepik

Kada smo već kod budžeta…

I kućni budžet trpi promene kada odete u penziju. Znate i sami, neke delove garderobe ste kupovali verovatno samo zato što su vam bili neophodni zbog radnog mesta. Sada to više ne morate. Novac koji ste trošili za odlazak na posao, sada vam je na raspolaganju za druge aktivnosti.

Naravno, obično penzija nije dovoljno visoka da u potpunosti zameni platu. Zato ušteda na pojedinim stvarima verovatno neće biti dovoljna da pokrije umanjenje prihoda u penzionerskim danima.

E, baš iz tog razloga nije loše da odvojite malo više vremena i da napravite plan u vezi sa kućnim budžetom. Uzmite u obzir sve – i prihode i rashode. Uz dobar plan, verovatno će ostati malo novca i za neka sitna, a možda i krupnija zadovoljstva.

Volontiranje?

Pa dobro, priznajemo, ne zvuči kao idealna razbibriga. Na kraju krajeva, niste tek završili školu pa da treba da se obučavate za posao. Međutim, ako biste volontirali u svom omiljenom sportskom klubu, ili možda u biblioteci, pa čak i kafiću – verovatno biste kvalitetno iskoristili vreme. Kao i kod dodatnog posla, nije poenta da se angažujete 8 sati dnevno i da sami sebe ubeđujete da niste u penziji. Ne, smisao je da ispunite deo dana i da se družite sa ljudima sličnih interesovanja. Neki mogu da osete i zadovoljstvo zbog pomaganja drugim ljudima.

Kada tako posmatrate – možda i nije loša ideja.

Zdravo starenje

Budite fleksibilni

Ovo je verovatno najznačajniji savet. Nemojte sami sebe da dovodite na oštricu noža. Kad odete u penziju, nije neophodno da baš sve isplanirate i organizujete prvog dana. Dajte sebi oduška. Uživajte u slobodnom vremenu, a po malo planirajte aktivnosti kojima ćete ispuniti dane.

Uopšte nije strašno ako prve planove napravite tek posle pola godine, ili čak i više. Sasvim je moguće da vam neke aktivnosti nisu ni padale na pamet dok ste radili. Možda čak otkrijete i neka sasvim nova interesovanja koja bi vas okupirala. Ne zaboravite da su penzionerima dostupni i različiti kursevi, klubovi, udruženja. Možda baš na taj način izgradite nova interesovanja, pa čak steknete i veštine koje biste onda mogli i da unovčite, ili iskoristite da obradujete sebi drage ljude. Najvažnije je – ne odustajte. Penzija treba da bude prijatan deo života. Tek u penziji imate vremena za sebe onoliko koliko zaslužujete. Iskoristite ga.

Povezani članci