Protest penzionera u Sloveniji

Protesti penzionera u Sloveniji

Slovenački penzioneri održali su četvrti protest, ovog puta na Trgu republike u Ljubljani. Organizatori su Narodna inicijativa „Glas penzionera Slovenije“ i Zavod 1. oktobar. Trg je bio ispunjen građanima i zastavama Slovenije, a najvažniji zahtev koji se mogao čuti je – povećanje penzija.

Demonstranti su prvo prošetali Erjavčevom i Gregorčičevom ulicom, zatim Slovenskom, Cankarjevom i Prešernovom, a glavni skup bio je na Trgu Republike.

Skup je predvodio Pavel Rupar, poslanik Socijaldemokratske stranke Slovenije i predsednik Zavoda 1. oktobar.

Pavel Rupar Slovenija
Pavel Rupar pred demonstrantima

Nezadovoljstvo penzionera u Sloveniji

Kao što smo već pisali ovde, u Sloveniji se širi nezadovoljstvo zbog niskih penzija. Penzionerima smeta i neodlučnost Vlade te države da sprovede reformu kojom bi se položaj najstarijih Slovenaca popravio.

Za razliku od ranijih protesta, ovaj je obeležila šetnja centralnim gradskim ulicama. Demonstranti su prošli pored glavnih državnih zgrada. Penzioneri su se prvo zaustavili ispred predsedničke palate i glasno se obratili predsednici države Nataši Pirc Musar. Zatim su nastavili prema zgradi Vlade Slovenije, gde su parole bile upućene premijeru Robertu Golobu.

Penzioneri Slovenija

Ispred predsedničke palate skandirali su “hoćemo život”, iskazujući time protivljenje predloženom zakonu o pomoći pri dobrovoljnom okončanju života. U slučaju usvajanja zakona, Rupar je najavio i referendum, ukoliko bi se predlog usvojio. Kritike su upućene i na račun savetnice predsednika države Biserke Marolt Meden. Ona je bivša predsednica udruženja Srebrna nit, koje je učestvovalo u pripremi navedenog zakona.

Oštar odgovor predsednice Slovenije

Predsednica Nataša Pirc Musar oštro je reagovala na Ruparov poziv da Biserku Meden Marolt treba „smeniti“. Ona je na Fejsbuku napisala da su Ruparove reči je o brutalne i ružne, kao i da on suštinski obmanjuje i laže. Predsednicu su posebno iritirale reči da bi „takvom savetniku u nemačkom Rajhu bio srećan samo Hitler“.

Pirc Musar je istovremeno istakla da ne može da dozvoli ovakvo obračunavanje sa nekim ko se maksimalno trudi na polju borbe za ljudska prava i koga i sama izuzetno ceni i poštuje. Zato je najoštrije osudila pozive na njeno ‘uklanjanje’, pa čak i upoređivanje sa nacističkim metodama. Istakla je da je takvo obraćanje Rupara u suprotnosti sa svakom logikom i potpuno neprikladno. Njegove reči su brutalne, ali ne iznenađuju jer ih je uputio neko ko ima dugu istoriju ovakvog ponašanja, napisala je.

Nataša Pirc Musar, predsednica Slovenije

Istovremeno, istakla je da neće dozvoliti napade na kolege i Institut predsednika Republike, jer imaju mnogo širu i opasnu sliku. Prema njenom mišljenju, to je zastrašujuća poruka svima u Sloveniji da paze šta govore i koje stavove zastupaju, jer u suprotnom mogu da trpe razne posledice. „Očekujem da se nakon današnjih brutalnih napada javnosti obrate i druge državne institucije i pojedinci“, poručila je predsednica Republike.

Ona je takođe dodala da i sama podržava pomenuti zakon. Po njenom mišljenju pravo na okončanje sopstvenog života je sastavni deo prava svakog čoveka da svoj život vodi autonomno u skladu sa svojim idealima i uverenjima. To uključuje i procenu sopstvenog zdravlja, kao i određeni stepen dostojanstva koji čovek gubi kada ga zdravlje napušta. Legitimno je pravo građana da izađu na ulicu, ali ih pozivam da sami pročitaju predlog i sami saznaju o njemu. Nije dobro da svoje znanje baziraju na tendecioznim komentarima, napisala je Pirc Musar.

Predsednica Narodne skupštine otkazala susret sa Ruparom

Na Fejsbuku se oglasila i predsednica Narodne skupštine Urška Klakočar Zupančič, koja je osudila „odbojne izjave Pavela Rupara”. Ona je istakla da, po njoj, Ruparove reči imaju i znake krivičnog dela, ali svakako predstavljaju ozbiljan prekršaj i duboko narušavaju ljudsko dostojanstvo. “Gospodine Pavle Rupar, u ovom trenutku otkazujem sastanak sa Vama, koji je bio zakazan za 16. maj. Sutra će biti sastavljen i službeni dopis“, dodala je Klakočar Zupančič.

“Hoćemo penzije”

Ispred Vladine palate demonstranti su optužili predstavnike vlasti da zapostavljaju penzionere i uzvicima “hoćemo penzije!” zahtevali povećanje penzija. Takođe su mogle da se čuju i parole kojima je Vlada pozvana da podnese ostavku.

Penzioneri u Sloveniji

Okupljeni na mitingu nezadovoljstvo su izrazili i transparentima usmerenim i na vlast i na novinare, među kojima su natpisi „Tražimo pristojne penzije“, „Obećanja i laži dva mandata“, „Slovenija umire“, „Čak su i penzioneri glas naroda” i „Odnos prema penzionerima je i odnos prema roditeljima”.

Imamo poziv premijera

Četvrti protestni skup penzionera počeo je, kao i obično, desnom rukom na slovenačkom srcu, kako je rekao Rupar i intoniranjem državne hime.

“Danas smo samo pošteni građani koji su predugo ćutali, ali sada je vreme da odlučno zahtevamo ono što nam je oduzeto. Ponosan sam što smo dorasli izazovima. Premijer nas je pozvao i obećao nam da ćemo od sada biti ravnopravni partneri u pregovorima oko penzija i kreiranja penzijskog zakonodavstva“, rekao je Rupar u svom obraćanju i dodao da je ovo smatra velikim uspehom.

On je najavio da će premijeru Golobu doći sa vrlo jasnim zahtevima i tražiti hitan i jasan odgovor – da ili ne. Ako odgovor bude pozitivan, onda ćemo da se radujemo uspehu. Ako ne bude, pokazaćemo im gde su vrata Vlade, ZDUS (Savez udruženja penzionera Slovenije) i ZPIZ (Zavod za penzijsko osiguranje Slovenije), najavio je Rupar.

„Predsednicu Narodne skupštine ću da upoznam sa životom penzionera, jer sumnjam da zna kako je to“, dodao je Rupar.

Rupar je procenio da se na protestu okupilo oko 44.000 demonstranata.

Potpisi za zakon o penzijama

Članovi građanske inicijative Glas penzionera iskoristili su skup kako bi prikupljali potpise građana za predlog svog zakona o penzijama.

Rupar je prisutne podsetio na dva zakonska predloga koja su pripremljena i pozvao okupljene da svojim potpisima podrže predloge. Kako je rekao, potpisi će se prikupljati sve do 22. juna. Rekao je da je vlast pretekla penzionere i “krišom pripremila zakon koji ništa ne donosi”. Pre ili kasnije ljudi će saznati da im je novac iz jednog džepa stavljen u drugi, oštro je rekao.

Nova politička partija na pomolu?

Kako je na skupu moglo da se čuje i da se priprema osnivanje nove političke partije koja bi se bavila pravima penzionera. Ruparu je postavljeno pitanje i o tome. On je rekao da je Zavod opredeljen da pomogne penzionerima i radnicima u borbi za penzije i plate. Ako penzioneri žele osnivanje stranke, Zavod će to da podrži. Ako ne žele, to je u redu, jer to znači da sami penzioneri o tome odlučuju, poručio je Rupar.

Skup je završen najavom će se protesti nastaviti sve dok se ne postigne dogovor na zadovoljstvo penzionera. Takođe je najavljeno i da će se penzioneri povezati i sa radnicima i poljoprivrednicima “za zajedničku pobedu i prestanak agonije”.

Ovu rečenicu okupljeni građani su burno pozdravili.

Protest je uživo prenosila Radio televizija Slovenije, koja je i izvestila o rezultatima skupa na svojim internet stranicama.

Povezani članci