Šta kada se prejedemo

Šta se dešava telu kada se prejedemo

Sezona porodičnih slava je već počela, a novogodišnji praznici su pred vratima. To je period u godini kada se najviše jede. Koliko puta ste pojeli toliko da ste mislili da će vam stomak eksplodirati? Retko ko bar jednom nije nastavio sa jelom i nakon što je osetio sitost. Pri tome, osećaj sitosti kasni bar nekoliko minuta u odnosu na fizičko zasićenje želuca. Naravno da je svako od nas dovoljno „iskusan“ da može da prepozna kada je dosta i bez konkretnog „signala“. Lako je prepustiti se ukusnoj hrani, a neretko je to i način za upravljanje anksioznošću i stresom. Posle svih obaveza, svakome prija da se opusti pa makar to izazvalo bolove i u glavi i u stomaku. Da li ste se zapitali šta se dešava telu kada se prejedemo? Evo zašto se osećamo loše posle veće količine hrane i šta možemo da uradimo da nam bude bolje.

Roštilj

Telo se ne raduje praznicima

Ako to postane navika, često prejedanje, a posebno nezdravom hranom, može da dovede do poremećaja u ishrani i prekomernog povećanja telesne težine. Previše težine povećava rizik od srčanih problema, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, problema sa disanjem, mnogih vrsta raka. Jasno vam je, ovoliko rizika od oboljenja na kraju rezultira preranom smrću. Ali čak i kratkoročno, prejedanje utiče na vaše telo, kažu stručnjaci. Objašnjavamo pet pojava koje se dešavaju vašem telu kada jedete previše i savetujemo šta da uradite da biste se osećali bolje.

1. Stomak se širi i pritiska druge organe

Zamislite svoj želudac kao balon koji se širi kada jedete. Kada je prazan, on i liči na skoro potpuno izduvan balon. Zgužvan je i zauzima malo mesta u abdomenu. Međutim, dok jedete on se rasteže kako bi primio sve što ste pojeli. Ukoliko ste u jelu baš uporni, on se rastegne toliko da ceo stomak „otekne“. Odjednom imate osećaj da treba da otkopčate neko dugme košulje, ili makar kaiš. Nastavite li još da jedete, želudac će pritiskati druge organe u svom okruženju i dodatno pojačati neprijatan osećaj.

2. Metabolizam se ubrzava

Kako što lakše svario i razgradio svu tu hranu, organizam privremeno ubrzava metabolizam. Mnogima ova pojava izaziva osećaj vrućine i pojačano znojenje. Neki čak osete i nestabilnost, ili nesvesticu. To je zapravo rezultat pokušaja organizma da odradi svoj posao, kažu stručnjaci. Organizam nema drugi izbor nego da pokuša da obradi svu hranu koju ste uneli. Da bi to učinio, prirodna reakcija je da se metabolizam ubrza i time poveća potrošnja energije. Zbog pojačanog varenja, krvotok pojačano snabdeva abdomen, pa mozak može donekle da bude uskraćen u napajanju „gorivom“. To je uzrok pospanosti, ili nesvestice nakon obimnog jela.

3. Osećate se tromo i umorno

Verovatno ste primetili da nemate puno energije kada vam je stomak pun. Pad nivoa energije je normalan jer je telo prionulo na težak posao – varenje hrane. Kako bi se varenje olakšalo, organi oslobađaju dodatne enzime i hormone kao što su leptin i serotonin. Usputna pojava povećane koncentracije ovih hormona je – umor. Naučna istraživanja čak pokazuju da pospanost i letargičnost mogu da se osete i do 4 sata nakon prejedanja.

Kolači

4. Šećer u krvi naglo skoči, a zatim padne

Dok jedete, šećer u krvi (glukoza) brzo raste. Efekat je naročito pojačan ako jedete hranu sa visokim sadržajem šećera i ugljenih hidrata. Da bi se ova pojava ublažila, organizam luči insulin. Dodatna količina insulina smanjuje nivo glukoze u krvi tako što je premešta u ćelije, gde se skladišti kao rezerva energije. Međutim, ako prebrzo pojedete veliku količinu hrane, organizam to ne može da isprati. Lučenje insulina kasni za povećanjem šećera. Kada prestanete sa jelom, velika količina insulina u krvi naglo obori nivo glukoze. Ovaj nagli pad „šećera“ u krvi može da učini da budete razdražljivi, nervozni, a i da dodatno pojača letargiju i umor.

5. Osećaj gorušice i refluks kiseline

Gorušica je skoro pa normalna pojava nakon prejedanja. Ona nastaje tako što sadržaj želuca, uključujući i želudačnu kiselinu, stigne u jednjak. Ovaj osećaj se najbolje može opisati kao peckanje u grudima. Kada se želudac rastegne od previše hrane, mišić koji ga deli od jednjaka može da popusti. Pošto je želudac već prepun i napet, otvor koji se iznenada pojavi omogućava da se deo želudačnog sadržaja vrati nazad u jednjak. Ovaj osećaj je izuetno neprijatan i dodatno doprinosi opštoj slabosti organizma.

Šta da uradimo da bismo olakšali posledice prejedanja?

Dobra vest je da se većina ljudi oseća znatno bolje već nekoliko sati nakon gozbe. Ukoliko vam prejedanje nije svakodnevna i redovna pojava, najčešće ni nećete imati značajne posledice. Organizam se vrlo brzo oporavi od pojedinačnih „epizoda“ preteranog jela.

Ipak, ako vam je stalo da se brže oporavite, postoje i relativno jednostavni načini da to učinite.

Ne kinjite se

Nema razloga da se osećate utučeno i da optužujete sebe zbog toga što ste uradili. Uostalom, da vam nije prijalo, ne biste toliko ni jeli. Svakome povremeno treba da otpusti kočnice, a previše jela i nije tako strašan način gubljenja kontrole. Uostalom, naučili ste školu pa sledeći put usporite.

Trpeza

Nemojte da ležite

Iako zbog opšte slabosti koju osećate jedva čekate da malo prilegnete, to zapravo nije dobro. Ležeći položaj otežava varenje i time ćete samo produžiti efekte koje smo opisivali. Gorušica posebno može da bude izražena ukoliko nakon obimne hrane legnete. Daleko je bolje da što više budete u stojećem, ili makar sedećem položaju. Tako će se organizam lakše izboriti sa hranom.

Pokrenite se

Neka lakša aktivnost poput šetnje može značajno da olakša patnju koju osećate. Osim što ubrzava varenje, istovremeno i pospešuje potrošnju kalorija. Uz šetnju se glukoza u krvi lakše i brže stabilizuje na redovnom nivou, pa se obično izbegne pojava naglog pada šećera u krvi. Već ovo je dovoljno da se osećate znatno lakše.

Popijte vodu

Kada se voda pomeša sa hranom, pogotovo ukoliko je ona bila pretežno „suva“ – varenje je neuporedivo lakše. Istovremeno, voda će sprečiti pojavu zatvora. Najlakši način da se objasni efekat vode u želucu je da se varenje uporedi sa blenderom. Ako ste ga koristili, znate i sami koliko je lakše pasirati namirnice ukoliko su u vodi, ili one same sadrže tečnost.

Probajte đumbir, ili pepermint

Velike su šanse da za ovaj savet do sada niste čuli. Ipak, naučna istraživanja pokazuju da i đumbir i pepermint olakšavaju osećaj nadutosti stomaka. Moguće ih je pronaći u različitim oblicima, a povoljno utiču bez obzira na formu. Najčešće se koriste kao čajevi, ili tablete.

Kada smo već kod tableta…

Popijte nešto protiv gorušice. Lekovi protiv gorušice dostupni su u svakoj apoteci. Veoma su efikasni jer deluju neposredno na želudačnu kiselinu. Neutralisanje kiseline omogućava brzo olakšanje i prestanak osećaja peckanja u jednjaku i grudima.

Bogata trpeza

Sada možete opušteno da sednete za prepun sto!

Pa, možda i možete, ali to nije naš savet. Probajte ipak da se uzdržite od preobimnog jela. Zašto biste sebi pokvarili lepo veče sa dragim ljudima, samo zbog manjka kontrole. Usporite malo, dozvolite stomaku da radi svoje i pomozite mu. Ustanite povremeno od stola, prošetajte po prostoriji, pijte dosta vode. Čak ako i pored toga preterate, osećaj će biti daleko blaži. Vodite računa o zdravlju. To je najbolji način da ga sačuvate i u starosti.

Povezani članci