švajcarska trinaesta penzija

Švajcarska: Da li se uvodi trinaesta penzija?

Inicijativa „Za bolji život u starosti“ traži da svi švajcarski penzioneri imaju pravo na trinaest penzija u toku godine. Predlog potiče od Saveza sindikata Švajcarske i podnet je u maju 2021. godine. Od tada se o ovom predlogu polemisalo u javnosti, ali i u državnim institucijama. Oba doma Parlamenta preporučuju da se inicijativa odbije. Kako kažu – ne postoji dovoljno sredstava u budžetu za još jednu penziju svake godine. Ipak, polemike se nastavljaju. Da li će Švajcarci ipak da uvedu trinaestu penziju?

Penzijsko osiguranje u Švajcarskoj

Starosno i porodično osiguranje (AHV) je osnova švajcarskog penzijskog osiguranja. Više od 2,5 miliona penzionera trenutno prima AHV penziju. Ova penzija je odmerena tako da bude izvor adekvatne količine prihoda za sve osnovne životne potrebe u starosti. Većina švajcarskih penzionera ima i dodatna primanja. Tu su pre svega penzije iz privatnih penzijskih i investicionih fondova. Ukoliko su ukupni prihodi i dalje preniski, švajcarski propisi omogućavaju i isplatu dodataka. O sistemu penzijskog osiguranja u Švajcarskoj i uslovima za ostvarivanje prava na penziju detaljno smo već pisali. Ukoliko želite, o tome detaljno možete da pročitate u ovom članku.

AHV 13

Šta je inicijativom zapravo predloženo?

Ideja Saveza sindikata Švajcarske jeste da se primanja svih penzionera kod državnog fonda (AHV) povećaju za jednu penziju svake godine. Dakle, pored 12 mesečnih penzija koje bi se isplaćivale na isti način kao do sada, svaki korisnik bi dodatno dobio još jednu penziju. To znači da bi se godišnji maksimalni iznosi penzije povećali za 2.450 (na ukupno 31.850) franaka za pojedince, odnosno za 3.675 (na ukupno 47.775) franaka za bračne parove. Interesantno je da su predlagači vodili računa i o korisnicima koji primaju najniže iznose penzije. Pošto se dodaci takvim korisnicima određuju prema godišnjem iznosu penzije, predloženo je da 13. penzija ne utiče na dodatke.

Troškovi isplate 13. penzije

Nije teško pretpostaviti, isplata trinaeste penzije svim penzionerima ne bi jeftino koštala švajcarski budžet. Procena je da bi ukupni troškovi iznosili čak oko 4,1 milijardu franaka (CHF). Od tog iz iznosa, iz budžeta koji nije namenjen isplati penzija, trebalo bi da se doda oko 800 miliona franaka. Očekivanje je da bi troškovi svake godine bili sve veći. Inicijativa međutim ostavlja otvoreno pitanje finansiranja. Predlog ne obuhvata nikakve ideje u pogledu povećanja budžeta za isplatu penzija.

Dosadašnje reforme sistema u Švajcarskoj stabilizovale su finansiranje penzijskog fonda. Međutim, kako broj penzionera raste brže nego broj osiguranika koji plaćaju doprinose, već od 2030. godine se očekuje deficit. Naravno, ova procena ne obuhvata isplatu 13. penzije. U slučaju da se inicijativa prihvati, deficit u penzijskom budžetu bi nastao – odmah. To znači da bi hitno trebalo obezbediti nove izvore finansiranja, ili bi morali da se smanje benefiti. To znači da bi 13. penzija mogla da dovede i do umanjenja penzija, a time celokupna inicijativa gubi smisao. Druga opcija je da se teret 13. penzije prebaci na radnike, čije bi zarade bile opterećene višim doprinosima. Treća, možda i najmanje popularna je da se starosna granica za odlazak u penziju dodatno podigne.

Iz tog razloga, parlament je predložio da se inicijativa odbije. Oba doma glasala su protiv. Državni savet Švajcarske glasao je sa 126 protiv, prema 69 glasova za predlog, a Savet kantona 31 protiv, prema 10 glasova za.

Uslovi za penziju u Švajcarskoj

Ko će na kraju da odluči?

Konačna odluka pripada građanima Švajcarske. Za 3. mart 2024. godine zakazan je referendum na kome će svi švajcarski državljani moći da se izjasne da li su za, ili protiv predloga.

Poslednja istraživanja pokazuju da inicijativa ima dobre šanse. Čak 71% ispitanika reklo je da će podržati predlog za uvođenje trinaeste penzije. Samo 24% je protiv, dok je preostalih 5% za sada neodlučno. Podrška je najveća među najstarijima, što je i logično. Čak 82% ispitanika koji su penzioneri će podržati predlog.

Interesantno je da su procenti podrške veći kod žena, nego kod muškaraca. Ovo ne treba da čudi, jer druga istraživanja pokazuju da žene češće koriste dodatke na penziju, jer su im primanja manja. Isto istraživanje pokazuje i da predlog ima veću podršku kod radnika koji zarađuju manje, nego kod onih koji imaju visoka primanja.

Najveće iznenađenje je činjenica da političko opredeljenje građana praktično nije od uticaja na mišljenje o inicijativi za uvođenje 13. penzije. Anketa je obuhvatila i pitanje o podršci pojedinim političkim partijama i rezultat je da su procenti podrške vrlo slični. Čak i glasači takozvanih „buržoaskih stranaka“ u visokim procentima podržavaju inicijativu.

Švajcarska

Ipak, neki su protiv

Pojedini političari smatraju da će prihvatanje inicijative ruinirati AHV fond. Zbog toga, postavili su sebi cilj da do referenduma urade sve što mogu da građane ubede da je bolje da se predlog odbije. Naravno, njih ne čudi što je podrška velika. Kao i druge države Evrope i Švajcarska oseća krizu poslednjih godina. Sasvim je normalno da građani žele da uvećaju svoja primanja. Čak i oni koji nisu sigurni da li je to dobar način, lakše će se opredeliti da glasaju za. Zato, smatraju oni, treba građanima objasniti da će uvećanje penzija na ovaj način izazvati daleko veću štetu nego korist svim građanima Švajcarske.

Sa druge strane, inicijativa se intenzivno promoviše na svim medijima. Čak je postavljen i namenski internet portal sa svim informacijama za zainteresovane. I vi ga možete pogledati na adresi https://www.ahvx13.ch/.

Ostaje da sačekamo početak marta 2024. godine i rezultate referenduma pa ćemo videti kako su Švajcarci odlučili.

Dodatak: Švajcarci su odlučili. Pročitajte ovde.

Povezani članci