Šveski penzioni fond gubici

Švedska Alecta smenila izvršnog direktora zbog gubitaka

Prema pisanju Rojtersa, Švedski penzioni fond Alecta u utorak je otpustio svog izvršnog direktora Magnusa Bilinga. Otkaz je usledio posle nedavne objave velikih gubitaka nakon ulaganja u nekoliko američkih banaka.

Veliki gubitak u privatnom penzionom fondu

Alecta je jedan od najvećih privatnih penzionih fondova u Švedskoj. Prošlog meseca izdao je saopštenje da su gubici dostigli neverovatnih 19,6 milijardi švedskih kruna (1,87 milijardi dolara), najviše zbog udela u First Republic banci, banci Silicijumske doline i Signature banci.

„Gubici su ozbiljno narušili poverenje u upravljanje imovinom Alecte“, navodi se u saopštenju kompanije. „Odbor je zaključio da je Alecti potrebno novo rukovodstvo kako bi sprovela neophodne promene u upravljanju imovinom i ponovo uspostavila poverenje.

švedski penzioni fond gubitak

Rukovodstvo Alecte je saopštilo da su udeli u tri navedene banke preuzeti u okviru utvrđenog investicionog okvira, a tu procenu je podržao i upravni odbor. Alecta je takođe rekla da gubici neće imati vidljiv uticaj na ulaganja i prava osiguranika.

Švedska uprava za finansijski nadzor izdala je svoje saopštenje, umanjujući strah od bankarske krize u Švedskoj. U saopštenju Uprave navodi se da su švedske banke dobro kapitalizovane i ulozi u njima pravilno zaštićeni.

Šta se desilo sa bankama?

Banka Silikonske doline (SVB) je najveća banka koja je propala nakon finansijske krize 2008. godine. Kalifornijski regulatori zatvorili su je 10. marta. Ovo zatvaranje je izazvalo poremećaj na tržištu i udar na bankarski sektor.

Kriza se ubrzo proširila na Evropu gde su regulatori primorali Kredit Svis banku da se spoji sa kompanijom UBS kako bi se sprečili teže posledice. Kredit Svis banka je već godinama bila pogođena krizom i gubicima. Neočekivan udar sa američkog kontinenta bio dovoljan za kolaps.

Krah berze gubitak penzionog fonda

U saopštenju fonda Alecta istaknuto je još da će zamenica generalnog direktora Katarina Torslund voditi kompaniju dok postavljanja novog izvršnog direktora. Takođe je prošle nedelje najaviljena i smena šefa upravljanja imovinom na berzi.

Švedski mediji strogi u komentarima

Švedski Post piše da je potpuno neshvatljivo je zašto je švedska penziona kompanija Alecta, uložila tolike sume novca u banku Silicijumske doline. Ova kompanija je u vlasništvu 2,6 miliona privatnika i 35.000 kompanija. Takav potez Post naziva potpunom finansijskom glupošću.

„Nemoguće je da je izvršena analiza finansijskog rizika bilansa banke. Da je takva analiza obavljena, primetilo bi se da je banka imala ozbiljan, rizičan zaokret u bilansu stanja. Ovaj propust je verovatno posledica nedostatka koordinacije odbora, uprave i poverenika Alecte.

“Sada se Alecta poziva na činjenicu da je uglavnom jednoglasno telo analitičara i nekih od najvećih svetskih menadžera imovine dalo procenu da će banka nastaviti da daje dobre prinose i da je američka banka imala visok kreditni rejting. Verovatno niste sami uradili nikakvu procenu rizika i sada pokušavate da okrivite druge.“ Strog je u komentarima Post.

Alectin odbor direktora je naložio izvršnom direktoru da istraži šta se dogodilo. Ali zar takvu istragu ne bi trebalo da sprovede nepristrasni, nezavisni, spoljni istražitelj?

U švedskim medijima vlada alarmantna tišina o ovim gubicima i nedostatku kompetencije menadžmenta u Alecti. Post smatra da je to nedopustivo i da bi mediji trebalo da informišu štediše penzija o tome kako je Alectino poslovanje moglo da dovede do gubitaka od gotovo 20 milijardi švedskih kruna.

Povezani članci