Uslovi za starosnu penziju Holandija

Uslovi za penziju u Holandiji – starosna penzija

Promene u holandskom penzijskom sistemu

Kao što vidite, suština holandskog sistema su tri stuba. Oni su međusobno povezani i ukupno čine sistem koji Holanđanima i svima koji u toj zemlji žive obezbeđuje dostojanstveno starenje.

Ipak, kriza koja je pogodila penzijske sisteme širom Evrope poslednjih 10 – 20 godina, odrazila se i na Holandiju. Sistem koji je godinama odlično funkcionisao došao je do tačke da mora da se delimično koriguje. Iz tog razloga, pripremljen je paket propisa koji je stupio na snagu od 1. jula 2023. godine.

amstedam

Šta se promenilo?

Novi propisi omogućili su da penzije brže rastu. Primećeno je da iznosi penzija (iz sva tri stuba) ne rastu dovoljno brzo i neadekvatno odgovaraju potrebama života. Često je razlog za to bio upravo u ranijim propisima i obavezama fondova da imaju značajne rezerve. Izmene su omogućile da se novac zarađen investicijama brže usmeri u penzije.

Međutim, novi propisi važe i u drugom smeru. Ako stvari krenu po zlu, i penzije mogu da se umanje.

Dodatne izmene odnose se na prikupljanje sredstava za penziju. Razlika je značajna. Pre izmena, najviše sredstava se skupljalo pred kraj karijere. Sada su doprinosi izjednačeni u svim godinama. Holanđani ovo smatraju pravičnim, jer se u ranijim propisima dešavalo da neko pred kraj karijere promeni državu u kojoj radi i time značajno umanji svoj holandski penzijski „račun“. Ovo je posebno značajno sada kad se poslodavci menjaju znatno brže i lakše nego ranije. Retko ko će u istoj kompaniji provesti decenije, što je ranije bio čest slučaj.

Izmene se sprovode postepeno. Očekuje se da prelazna faza potraje nekoliko godina. U tom periodu, poslodavci, sindikati i ostale strane će analizirati rezultate i predlagati dodatne izmene u propisima. Moguće je da će se prelazni period i produžiti. Vlada će imati svog komesara za „penzijsku tranziciju“ koji će obaveštavati nadležno Ministarstvo o problemima u ovoj fazi.

lale i vetrenjača

Dodatne informacije

U međuvremenu, zainteresovani mogu da potraže informacije na adresi http://www.onsnieuwepensioen.nl. Takođe, holandski penzijski fondovi su preuzeli obavezu da svoje osiguranike obaveste o promenama i njihovim posledicama na svakog pojedinca.

Pročitajte i o uslovima za penziju u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj… U sekciji stručna reč, pronaći ćete i druge stručne tekstove, pa i opise uslova za penziju u još nekim državama.

Povezani članci