Penzioner na maratonu

Za aktivnog penzionera ni maraton nije problem

Sedamdesetogodišnji penzioner Ivan Živković iz Novog Sada definitivno ne želi da mu penzija prolazi monotono. On je ovih dana otrčao svoj treći veliki svetski maraton i to onaj u Bostonu. Gospodin Živković bio je gost jutarnjeg programa Radio televizije Vojvodine iz Amerike putem interneta, a snimak razgovora možete da pogledate ovde. On je, inače do penzionisanja i radio u ovoj medijskoj kući, kao majstor rasvete.

Treninzi

Ovaj vitalni penzioner sa vidnim zadovoljstvom priča o maratonima koje je već istrčao. On je trčao u Nju Jorku, Londonu i Bostonu. Prema njegovim rečima, svaki od ovih maratona je pravi festival. Bostonski maraton obeležilo je loše, kišovito vreme, ali mu to ni najmanje nije pokvarilo uživanje.

Penzioner u Nju Jorku
Ivan Živković na Njujorškom maratonu (foto Facebook/Fitbox)

Kada se priprema za takmičenje, on ima uredan režim treninga. Svakog jutra ustaje u 5, a već pola sata kasnije je na trkačkoj stazi. Sebi je zadao dnevnu normu od 10 do 15 kilometara trčanja, a taj trening završi pre nego što mnogi penzioneri ustanu iz kreveta. Jednom nedeljno ipak preskače trčanje i kaže da tada samo malo prošeta – nekih 25 kilometara. Obično tada ode peške od Novog Sada do Fruške Gore.

Pored jutarnjeg treninga praktikuje i česte šetnje po gradu.

Planovi za budućnost

Plan mu je da učestvuje na još tri čuvena svetska maratona. Već na jesen će trčati u Čikagu, a zatim planira i da učestvuje na maratonima u Tokiju i Berlinu. 42 kilometra pružaju dobru priliku da se svaki grad lepo obiđe, vidi i upozna.

Naravno, osim ovih svetski poznatih maratona, Ivan Živković učestvovao je i na domaćim i regionalnim takmičenjima. Planira da trči i skopski i zagrebački maraton za koje kaže da su jedini regionalni maratoni na kojima do sada nije učestvovao. U skladu sa mogućnostima rado će trčati i na drugim evropskim takmičenjima, ako na vreme obezbedi povoljne avio karte. Kaže da razmišlja o maratonima u Litvaniji, Danskoj, Norveškoj. Za učešće na svih šest velikih maratona – Nju Jork, London, Boston, Čikago, Berlin i Tokio dobija se posebna medalja. Posebno je interesantno da ako je šesti maraton onaj u Japanu, medalju uručuje japanski car. Nadamo se da će ovaj Novosađanin uskoro biti gost japanske carske palate.

Penzioner maratonac
Ivan Živković na maratonu u Splitu (foto Facebook/Fitbox)

Ovaj vitalni penzioner poziva druge penzionere, kako kaže „svoje ispisnike“, ali i mlađe da ne čame pored televizora, već da se aktiviraju. Kako kaže – krenete od šetnje, pa bržeg hodanja i eto za čas trčanja. Vidiš da možeš i ono što nisi ni pretpostavljao.

Redakcija portala Penzije želi gospodinu Živkoviću da ispuni svoju želju i već u narednih godinu dana poseti preostala tri velika maratona i da u njima uživa. Za maraton definitivno važi ona Kubertenova – važno je učestvovati.

Zahvaljujemo na fotografijama – Fitbox Novi Sad

Povezani članci