Zbog penzija neredi u Francuskoj

Makron ne odustaje od reformi penzijskog sistema.

Samo nekoliko sati nakon obraćanja premijera Francuske, na ulicama Pariza održane su nove demonstrancije.

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da je reforma penzijskog sistema neophodna i da starosna granica za odlazak u penziju mora da se poveća sa 62 na 64 godine života. U televizijskom obraćanju pokušao je da objasni zbog čega je reforma nužna i neizbežna.

Makron se prvi put u televizijskoj emisiji obratio javnosti. Naveo je da ne uživa u donošenju takve odluke, ali da je ona neophodna kako bi se penzijski sistem u Francuskoj održao. Specifičnost ove reforme je u tome što je usvojena u posebnom postupku, bez glasanja u referentu, što je očigledno dodatno uzburkalo javnost.

Uz objašnjenje razloga za nužnost, francuski predsednik naveo je da će skoro 2 miliona penzionera vrlo brzo osetiti pozitivne strane reforme kroz povećanje penzija, u proseku za oko 600 eura godišnje. Istakao je da je svestan da se nastala situacija neće dobro odraziti na njegovu popularnost, ali da to prihvata jer drugi izbor ne postoji. Naglasio je i da građani imaju puno pravo na organizovanje protesta, ali da je bilo kakvo nasilje nedopustivo.

Povezani članci