Povećanje penzija BiH

Novo povećanje penzija u Federaciji BiH

Podsetimo se, početkom 2023. godine penzioneri Federacije Bosne i Hercegovine pretili su protestima na ulicama najvećih gradova ukoliko im se penzije ne povećaju. Zapravo, do problema je došlo zbog odugovlačenju u usvajanju budžeta. Kako penzije nisu mogle da se koriguju pre usvajanja budžeta, to je dovelo i do nesigurnosti penzionera u vezi sa iznosom penzije koju će primati početkom 2023. godine.

Optužila su tada udruženja penzionera čak i premijera ovog entiteta da je odgovoran za kašnjenje u usvajanju budžeta, pa i da je namerno izazvao političku krizu.

Baščaršija 3

Predsednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Redžo Mehić napomenuo je da penzioneri najveći deo novca potroše na nabavku lekova, komunalne usluge i hranu, a da su upravo ti artikli najviše poskupeli.

Budžet je, ipak, usvojen

U ovakvim okolnostima, budžet je ipak dobio podršku i usvojen je pre kraja januara. Vlada Federacije BiH je odmah zatim održala sednicu na kojoj je odlučeno da će se penzije povećati za 11,1%. Takođe je odlučeno da ovo povećanje pripada od početka 2023. godine. Laknulo je tada penzionerima, ali ne može da se kaže da su bili zadovoljni. Naizgled veliko povećanje penzija već je pojela inflacija, govorili su. Kada se na malu penziju doda tih 11,1%, ona – i dalje ostane mala. Inflacija koje smo i sami svesni, poskupljenje svih osnovnih životnih namirnica, ali i usluga umanjila je porodične budžete. Penzioneri su, na žalost, najugroženija kategorija. Penzije odavno ne prate plate, pa je život od penzije vremenom sve teži. O ovoj temi već smo pisali ovde. Povećanje penzija određeno je od početka godine, iako zakon predviđa redovno povećanje u aprilu. Jednostavno, nije se moglo čekati do aprila da se penzije povećaju.

Miljacka

Novo povećanje od januara – još 5,15%

Početkom aprila meseca, Vlada je na telefonskoj sednici odlučila da se penzije dodatno povećaju i to za još 5,15%. Ovo povećanje primenjivaće se od 1. januara 2023. godine, dakle retroaktivno. To zapravo znači da svim korisnicima penzija iz Federacije Bosne i Hercegovine od januara pripada 16,25% veći iznos penzije od onog koji su primili za decembar prošle godine.

Ovo povećanje penzije je peto u poslednjih godinu dana i obradovaće oko 430.000 korisnika.

Kako je povećanje određeno retroaktivno, svim penzionerima će se obračunati i isplatiti pripadajuća razlika u odnosu na iznose koje su već primili.

Sa ovim povećanjem, garantovana penzija u FBiH iznosi 590,90 konvertibilnih maraka, odnosno 302,12 eura. Najviša penzija u ovom entitetu je 2.415,85 KM, odnosno 1.235,20 eura.

Povezani članci