Trinaesta penzija u Srbiji

Hoće li biti trinaeste penzije i u Srbiji?

Nedavno smo pisali o odluci građana Švajcarske da podrže uvođenje trinaeste penzije u toj državi. Nesumnjivo, ova vest je naišla na reakciju i brojnih naših građana. Svi znamo da je veliki broj stanovnika balkanskih država upravo u Švajcarskoj zaradio penziju, a da mnogi i dalje rade tamo. Svima njima je ova informacija došla kao vrlo lepa vest. Ostali penzioneri zapitali su se ima li šanse da i oni dobiju trinaestu penziju. Toliko, da je i redakcija ovog sajta dobila nekoliko pitanja na temu – hoće li biti trinaeste penzije u Srbiji.

Šta kaže Milan Krkobabić

Redakcija Demostata obratila se ministru za brigu o selu Milanu Krkobabiću sa upravo ovim pitanjem. Podsećamo, Milan Krkobabić je i predsednik PUPS. Ta politička stranka je već odavno iznela ideju da se uvede 13. penzija.

Ministar Krkobabić izneo je da je predlog njegove stranke da se novčana sredstva za 13. penziju obezbede iz sredstava koja je budžet namenio za socijalnu politiku. Dakle, trinaesto godišnje davanje penzionerima ne bi opterećivalo račun Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Kako kaže ministar, institut dodatne penzije postoji ne samo u Švajcarskoj, nego i u nekim zemljama Evropske unije. Iz okruženja, on ističe Hrvatsku koja predviđa jednokratna davanja penzionerima.

Milan Krkobabić

Da li bi svi penzioneri dobili trinaestu penziju

Gospodin Krkobabić u izjavi ističe da trinaesta penzija ne bi pripala svima. Mogli bi da je dobiju oni koji sa postojećom penzijom ne mogu da podmire osnovne potrebe. Dakle, ona ne bi bila penzija u pravom smislu te reči, već poseban institut. Dodatna isplata bi bila sistemski uređen instrument odgovorne socijalne politike. Znalo bi se tačno kome, kada i koliko se isplaćuje. Cilj je da se pomogne onima kojima su ugroženi egzistencija i dostojanstvo.

On navodi da nema dileme da razlozi za uvođenje 13. penzije postoje, da su očigledni i potpuno ekonomski opravdani.

Po njemu, činjenica da svako usklađenje penzije povećava jaz između malih i velikih penzija opravdava uvođenje trinaeste isplate za one sa najnižim primanjima. U poslednjih nekoliko godina u Srbiji država je već na razne načine pomagala penzionerima sa niskim primanjima. Predlog je da se sva takva davanja uključe u buduću trinaestu penziju. Za te namene su u prethodnim godinama već izdvajana velika sredstva, pa u tom smislu ne bi trebalo da bude problema. Osim davanja na republičkom nivou, ministar podseća i na davanja u gradu Beogradu od 2008. do 2012. godine. Pored ovih, bilo je i na republičkom nivou isplate pomoći i pre epidemije korona virusa. U oba slučaja isplaćivana je pomoć penzionerima čija su mesečna primanja bila niža od određenog iznosa – cenzusa. Krkobabić podseća da su sva ova davanja bila rezultat inicijative PUPS.

Beograd

Sredstva za isplatu trinaeste penzije

Kao što smo videli iz članka o švajcarskoj trinaestoj penziji, ni za tu finansijski izuzetno stabilnu državu ovo davanje neće biti jednostavan zadatak. Jasno je da bi budžet Srbije svakako ovakvo opterećenje teže podneo od švajcarskog. Ministar Krkobabić zato ističe da se sredstva za trinaestu penziju ne smeju uzimati sa računa Fonda PIO. On navodi da budžet već predviđa određene iznose za socijalnu politiku. Zato bi bilo daleko bolje iskoristiti ta sredstva za ovu namenu.

Ministar veruje da bi ovakva trinaesta penzija mogla da se uvede vrlo brzo, ali da to svakako zavisi od raspoloživih sredstava u budžetu, a naravno i od – političke volje. U vreme kada se očekuje formiranje nove republičke Vlade i još uvek nije poznato ko će voditi koje ministarstvo, svakako nije za očekivati da se donose ovako krupne odluke.

Od stanja budžeta, ali i od broja penzionera koji bi bili obuhvaćeni određenim cenzusom, zavisi kolika sredstva bi za ovu namenu mogla da se opredele. Konačno, to bi odredilo i iznos davanja koji bi dobili svi koji ispune uslove. Krkobabić ističe da bi iznos morao da bude toliki da u potpunosti opravda uvođenje takvog davanja.

Beograd reke

Penzionerski standard

Podsećamo, garantovan najniži iznos penzije u Srbiji određen je u iznosu od 24.987,67 dinara. Ovaj iznos važi u vreme pisanja ovog članka – u martu 2024. godine. Trenutno ga koristi oko 138.000 penzionera. Postoje i penzioneri koji primaju niži iznos, ali su to oni koji uz srpsku penziju koriste i inostranu penziju. Niži iznos primaju i poljoprivrednici, kojima država garantuje samo 19.644,74 dinara. Iz ovih iznosa, ali i prema broju korisnika – jasno je da egzistencija i dostojanstvo mnogima i jesu ugroženi.

Da li je ovakva trinaesta penzija opravdana

Pažljivim čitanjem Krkobabićevog predloga, jasno se zaključuje da se on samo formalno naziva „trinaestom penzijom“ iako to uopšte nije. Kada su Švajcarci rekli „da“ na referendumsko pitanje, oni nisu ni pomislili da će trinaesta penzija pripadati samo pojedinim penzionerima. Ne, naravno, švajcarska trinaesta penzija će pripasti svima.

Potpuno je nesporno da je u Srbiji pomoć najpotrebnija penzionerima sa najnižim primanjima. Međutim, to ne opravdava zapostavljanje onih čije su penzije više. Na kraju krajeva, nisu te veće penzije pale sa neba, nego su zarađene dužim stažom osiguranja i većim zaradama. Onaj ko je duže radio i onaj ko je više izdvajao za penziju i mora da ima više od onoga ko je radio kraće i zarađivao manje.

Na žalost, ovaj odnos je u Srbiji odavno poremećen. Kako raznim jednokratnim pomoćima, od kojih je neke naveo i ministar Krkobabić, tako i dodatkom uz penziju koji opet ne pripada svima. Dakle – razlika u penzijama i dalje mora da postoji. Ipak, penzije treba da rastu tako da nijednom penzioneru ne budu ugroženi egzistencija i dostojanstvo. Potez poput povećanja penzija u Crnoj Gori, o kom smo takođe pisali, dovodi do brojnih drugih problema. Kada se dugo favorizuju korisnici sa niskim penzijama, ne treba se iznenaditi kada rezultat bude pad prikupljenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Zašto bi neko plaćao više, ako će na kraju dobiti isto, ili čak manje od onog ko je za penziju izdvajao niže iznose?

Povezani članci