Kome pripada povećanje penzije

Kome pripada povećanje penzije

Početkom ove godine, gotovo svi mediji objavili su vest da su penzioneri u Srbiji dobili veliko povećanje penzije. Svakako, povećanje od 14,8% nije malo. Šta više, to je najveće povećanje penzija od aprila 2003. godine, od kada se primenjuje aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Međutim, komentari koje su čitaoci ostavljali na ove tekstove, a i pitanja koja smo mi dobili od čitalaca ukazuju da je oko povećanja bilo puno nejasnoća. Po svemu sudeći, dodatak uz penziju je glavni uzrok zabune. Zato ćemo razjasniti kome zapravo pripada povećanje penzije.

Pa naravno, svima

Da, odgovor je toliko jednostavan. Povećanje penzije u Srbiji pripada uvek svim penzionerima. Sistem obračuna visine penzije je takav da je u njemu jedna vrednost konstantna i jednaka za sve. Ta konstanta je opšti bod. Vrednost opšteg boda određena je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i usklađuje se kada i penzije. Svako odstupanje od principa jednakosti opšteg boda bi do te mere poremetilo sistem obračuna visine penzije, a i njihovog daljeg usklađivanja da bi posle nekoliko takvih povećanja samo jedan opis bio ispravan. Ne bi se znalo ni ko pije, a ni ko plaća.

Penzioner na suncu

Šta bi bilo kada bi se penzije različito povećavale

Zamislite samo da se niže penzije više povećaju, kako to često predlažu brojni čitaoci raznih portala. Tom prilikom bi neke od tih „nižih“ penzija preskočile u tabor „viših“, jer su već bile na samoj granici. Onda bi možda pri sledećem povećanju one pale nazad u „niže“, a neke druge bi preskočile u „više“. I tako u nedogled. A zamislite tek haos pri određivanju visine penzije. Podsećamo, kako se to radi već smo objasnili u članku o načinu obračuna visine penzije.

Na samom kraju tog obračuna, kada se odredi vrednost ličnog boda svakog budućeg penzionera, on se množi opštim bodom. Ali, zbog različitih povećanja penzije i opšti bod više ne bi bio jedan. Prvo bi ih bilo dva, pa tri, pa možda i deset. I šta onda? Sa kojim od tih bodova da pomnožite lični bod? Ako je lični bod nizak, da množimo sa višim opštim bodom? Pa da, ima logike, tako ćemo dati nešto veću penziju onome kome bi inače bila manja. Ali, zamislite šta bi se sve onda desilo… Neko sa manje staža i manjim zaradama bi u startu dobio veću penziju od onoga ko je radio i zarađivao više. Teško da bi to ikada ikome moglo da se opravda.

Pravila se moraju poštovati

Upravo da se sve nabrojano ne bi dešavalo, osnovni princip nikada ne sme da se napusti. Opšti bod mora da bude samo jedan i jedini, a povećanja penzije uvek treba da se primene na sve u istom procentu. Bilo kakav izuzetak bi okrnjio sistem, trajno. Sa druge strane, velike razlike između pojedinih penzija često izazivaju nezadovoljstvo onih penzionera koji primaju relativno male iznose. Naravno da nekome ko prima oko 35.000 dinara nije svejedno kada zna da mu komšija prima čak 200.000.

Pa ipak, treba znati da su te penzije određene na osnovu trajanja staža i visine zarada u vreme rada. Logično je da neko ko je radio duže i više plaćao doprinose na kraju ima veću penziju. Da li su baš sve visoke zarade bile opravdane, može da bude predmet neke sasvim druge polemike. Međutim, penzije „nisu ovlašćene“ da sude o tome da li je neko radio vredno i pošteno, ili ne, niti je to njihova svrha.

Penzioneri u šetnji

Dodatak uz penziju

Da bi se koliko-toliko „kompenzovali“ penzioneri sa nižim primanjima, već godinama se u Srbiji isplaćuje dodatak uz penziju, korisnicima čija su primanja niža od propisane granice. Upravo ova činjenica izazvala je, izgleda, nerazumevanje brojnih čitalaca koji su pratili natpise medija o povećanju penzija. Naime, kada su povećane penzije, srazmerno je podignuta i granica do koje se korisnicima isplaćuje dodatak uz penziju. Konkretno, od januara 2024. godine, ta granica podignuta je na 51.618,14 dinara. Ovaj iznos određen je uredbom Vlade Republike Srbije, koja je objavljena u Službenom glasniku broj 110, u decembru 2023. godine.

Ovaj iznos objavljen je u skoro svim tekstovima koji su se bavili povećanjem penzije i uz reč „granica“ mnogi su ga protumačili kao limit iznad koga se penzije povećavaju. Kao što smo već objasnili – to nije tačno. Povećanje penzije pripada svima, a dodatak kao uvećanje uz penziju samo onima čija penzija iznosi najviše 51.618,14 dinara. Svi korisnici penzija u Srbiji koji ispunjavaju ovaj uslov će uz svoju, zarađenu i obračunatu penziju, dobiti i dodatak – uvećanje. Oni čija je penzija iznad navedenog iznosa, takav dodatak neće dobiti.

Međutim, ponavljamo još jednom – povećanje od 14,8% dobiće baš svi, bez obzira na vrstu i iznos penzije. Isplata uvećanih penzija je već počela i u narednim danima novi, veći iznos će primiti baš svi.

Povezani članci