Švajcarska trinaesta penzija

Trinaesta penzija u Švajcarskoj

Pisali smo već o inicijativi „Za bolji život u starosti“. Najavili smo tada da ćemo početkom marta znati odgovor na pitanje da li se uvodi trinaesta penzija. Nakon nepune tri godine od predloga Saveza sindikata Švajcarske, Švajcarci su se o njemu izjasnili. Građani ove evropske države većinski su na referendumu podržali predlog da penzioneri dobiju i trinaestu isplatu. Šta za sada znamo o trinaestoj penziji u Švajcarskoj?

Kako su glasali Švajcarci

Ukupno je inicijativu podržalo 1.884.054 građana Švajcarske, dok se protiv izjasnilo njih 1.350.406. U procentima, za je glasalo 58,25, a protiv 41,75 odsto građana.

Interesantno je pogledati rezultate referenduma po kantonima. Najveću podršku inicijativa je dobila u zapadnim kantonima. Prednjači Jura sa čak 82,54% za, a sledi Nojšatel gde je 78,44% građana podržalo inicijativu. Na drugoj strani su centralni i istočni kantoni. Najveći procenat građana koji su se protivili inicijativi je u Obvaldenu, gde je 59,53% bilo protiv uvođenja trinaeste penzije.

Švajcarska Alpi

Očekuje se da isplata počne 2026. godine

Ako ste mislili da će već ove godine švajcarski penzioneri osetiti povećanje kućnog budžeta, prevarili ste se. Iako je rezultat referenduma obavezujući, to ne znači da će se izmene zakonskih propisa sprovesti u kratkom roku. Očekuje se da će najstariji Švajcarci prvi put dobiti trinaestu penziju tek 2026. godine. Ova izmena će praktično uvećati godišnju penziju za 8,3%. Trinaestu penziju će dobiti i oni sa najnižim penzijama, koji primaju mesečni dodatak. Međutim, trinaesta penzija pripašće samo starosnim penzionerima. Korisnici porodičnih i invalidskih penzija neće se obradovati. Na njih se odluka ne odnosi, pa će oni i dalje imati samo 12 isplata godišnje.

Način implementacije predloga je i dalje nepoznat

Inicijativom nije obuhvaćen način na koji će se finansirati uvećani godišnji troškovi isplate penzija. Procena je da troškovi neće uopšte biti zanemarivi, čak ni za državu koja je svima uzor za finansijsku stabilnost. Švajcarski budžet biće opterećen sa čak oko 5 milijardi franaka godišnje kada se počne sa isplatom trinaeste penzije. Jasno je, ova sredstva treba obezbediti na takav način da se ne ugrozi stabilnost nacionalne valute i javnih finansija. Odluka o tome će biti na švajcarskom parlamentu. Moguće solucije su razne. Jedna od njih je uvećanje doprinosa na zarade, a nije isključeno ni povećanje stope PDV. Naravno, postoje i druga moguća rešenja, a vrlo je verovatno da će se parlament odlučiti za kombinaciju više načina finansiranja.

Švajcarska penzija

Potrebne su i dodatne reforme

Poslednjih godina, u Švajcarskoj su preduzete brojne mere kako bi se obezbedilo nesmetano finansiranje penzijskog sistema. Ne tako davno, 2020. godine, uvećana je stopa doprinosa. Početak ove godine već je obeležilo povećanje pojedinih stopa u okviru poreza na dodatu vrednost. Starosna granica za žene se kontinuirano povišava i 2028. godine će dostići 65 godina. Detaljno o uslovima za penziju u Švajcarskoj, pisali smo u ovom članku. Plan je bio da se potpuna stabilnost finansiranja penzijskog sistema obezbedi najkasnije do 2030. godine. Naravno, odluka građana Švajcarske da se uvede 13. penzija će svakako značajno uticati na prethodno usvojene planove. Ekonomiste i političare očekuje veliki izazov. Potrebno je obezbediti potreban novac, a da se istovremeno ne ugroze drugi sektori.

Izgleda da su se i Švajcarci promenili

Mnogi analitičari komentarišu da su rezultati referenduma iznenađujući. U okviru kampanje koja je vođena, praktično su svi mogli da čuju koliki će biti troškovi isplate trinaeste penzije i koje su potencijalne posledice na opštu ekonomiju. Nekada su Švajcarci bili poznati po kolektivnoj svesti i izuzetnoj odgovornosti. Iz tog razloga, mnogi su očekivali da će većina glasati protiv inicijative, bez obzira na to što je isplata trinaeste penzije primamljiva. Međutim, rezultati ipak nisu takvi.

Švajcarska

Iznenađenje, ili ne, glasovi su prebrojani i rezultate sada svi znaju. Mi ćemo svakako pratiti razvoj situacije. Švajcarska je država u kojoj su radili mnogi građani sa naših prostora. Ne sumnjamo da bi se mnogi među njima obradovali trinaestoj penziji. Na žalost, mnogi su penziju primili jednokratnom isplatom pa od ove odluke neće imati koristi. Oni drugi, sigurni smo, se već raduju i jedva čekaju izmene zakona. Da li je moguća inflacija i pad vrednosti švajcarskog franka? Analitičari kažu – nije verovatno. Zaista, teško je poverovati da bi tako nešto moglo da se dogodi. Da li će se glasači kajati, kao što se veliki broj Britanaca kaje zbog Brexita – vreme će pokazati.

Povezani članci