Nemačke porodične penzije

Nemačke porodične penzije

U svim državama Balkanskog poluostrva postoji veliki broj korisnika penzija iz Nemačke, a među njima su i korisnici porodičnih penzija.

Važno je znati jednu od specifičnosti nemačkog penzijskog sistema koja nije tipična za pravne propise na Balkanu. Naime, korisniku porodične penzije koji zaključi novi brak nemački nosilac osiguranja obustavlja isplatu te penzije. Iz tog razloga, obaveza je svakog korisnika porodične penzije da o činjenici zaključenja novog braka obavesti nemačkog nosioca koji tu penziju isplaćuje.

Propisi dozvoljavaju korisniku da i pored zaključenja novog braka primi još dve porodične penzije. To je praktično mala pomoć države u novom braku.

Naravno, ukoliko korisnik prava na porodičnu penziju kome je isplata obustavljena iz ovog razloga ne može da koristi nikakvu penziju. Ako ispunjava uslove i za starosnu, ili invalidsku penziju, može da se odluči da ubuduće nju i koristi.

Takođe, prethodno obustavljena porodična penzija može ponovo da se stavi u isplatu. To je slučaj ukoliko dođe do prestanka novog braka iz bilo kog razloga (najčešće razvod, ili smrt supružnika). Ovo se ne čini po službenoj dužnosti, već je korisnik u obavezi da podnese novi zahtev. Uz ovaj zahtev dostavlja se dokaz o prestanku braka. Pri određivanju isplate porodične penzije, uzimaju se u obzir i moguća prava na porodičnu penziju po smrti “novog” supružnika, kao i eventualno stečena prava na izdržavanje.

Detaljne informacije dostupne su u brošuri “Porodična penzija: pomoć u teškim vremenima”, koju je pripremilo Nemačko savezno penzijsko osiguranje i koja je dostupna za preuzimanje na ovom linku.

O uslovima za ostvarivanje svih vrsta penzija u Nemačkoj, pročitajte ovde.

Povezani članci